AnnonsSödertälje Science Park

Marie-Christine hjälper unga Södertäljetjejer att förverkliga sina tech-drömmar

Många unga vågar inte satsa på sina entreprenörsidéer – och överger drömmen om att starta eget innan de ens har försökt. Det vill södertäljebon Marie-Christine Samre, 26, vara med ändra på. Med nätverket ”Kvinnovation” hoppas hon kunna öppna dörren för fler unga kvinnor inom tech och startup.

Marie-Christine Samre grundade nätverket ”Kvinnovation" för att få fler unga tjejer att våga ta steget och förverkliga sina idéer.

När södertäljebon Marie-Christine Samre fick en idé till en app märkte hon hur svårt det var att hitta kunskap och stöd i hur hon skulle förverkliga den. Det fanns mycket information som handlade om hur man säljer en fysisk produkt, men inte hur man gör när det handlar om tech.

– Du kanske själv inte är programmerare, men har en bra idé. Då behöver du stöd i hur du ska gå tillväga för att göra verklighet av din idé och starta ett techbolag, säger hon.

För att få fler unga – och framförallt tjejer – att våga ta steget och förverkliga sina idéer grundade hon därför nätverket ”Kvinnovation”. Hon hade då observerat att kvinnor ofta hoppade av innan idén blivit en färdig produkt och att det saknades innovationsfrämjande mötesplatser.

Statistik visar också att av alla egenföretagare i Sverige är idag bara 30 procent kvinnor och att det är färre kvinnor än män som startar eget.

– Vi kan inte nå vår fulla potential om vi inte har med oss kvinnorna. De kommer komma med unika idéer inom innovation, tech, startup och entreprenörskap. Det är viktiga och framtidsrelevanta branscher med mycket makt. Hela näringslivet och hela Sverige behöver verkligen jobba för att få in flera kvinnliga företagare. Det är vårt mål, berättar hon.

Läs mer: Ta del av Science Week – ett framtidsorienterat forum som verkar för en hållbar värld. Här är hela programmet!

Statistik visar att av alla egenföretagare i Sverige är idag bara 30 procent kvinnor och Marie-Christine menar att hela Sverige behöver jobba för att få in fler kvinnliga företagare.

Idén till ”Kvinnovation” föddes på en tågresa och för att komma igång vände hon sig till Södertälje Science Park.

– I Stockholm finns det massor av innovationshubbar, men Södertälje har Science Park som ägs av KTH, Astra Zeneca, kommunen och Scania. Jag tror på en samverkan mellan olika aktörer och sätter man ihop alla krafterna där då finns det ingen gräns för hur mycket kvinnliga entreprenörer vi kan skapa här i Södertälje, säger hon.

”100 procent möjligt att ta sig till toppen”

Ett första steg var att ordna events, både fysiskt och digitalt, för att få unga kvinnor att pitcha sina idéer.

– Jag tror att anledningen till att vi har kunnat nå ut är att vi är vår egen målgrupp. Det här är min hemstad. Jag är född och uppvuxen här och jag vet vad som behövs för att locka unga personer och inte minst unga kvinnor till att komma på events, tro på sina idéer och utveckla dem och sedan starta eget. Redan på vårt första event lyckades vi få två tjejer att starta ett eget bolag, berättar hon.

En viktig del av arbetet är att inspirera och visa att det finns förebilder - att visa att det är möjligt att förverkliga sina drömmar.

En viktig del av arbetet är att inspirera och visa att det finns förebilder.

– Vi vill visa att det är möjligt. Att vägen kan vara snårig och krokig men att det finns 100 procent möjlighet att ta sig ända upp i toppen och förverkliga sina drömmar.

Hela näringslivet och hela Sverige behöver verkligen jobba för att få in flera kvinnliga företagare

Hennes råd till de unga tjejer hon träffar är att allt inte måste perfekt.

– Jag märker att många tror att de måste ha alla detaljer klara. Men så är det absolut inte. Enligt mig ska det gå snabbt från idé till handling. Man ska inte sitta i sin verkstad och övertänka. Genom att testa så lär du dig i praktiken vad som funkar och vad som inte funkar, säger hon och fortsätter:

– Vi måste bli bättre på att hantera risker och hur vi ser på misslyckanden. För de kommer, men ibland måste man misslyckas för att hitta rätt väg. Entreprenörskap är en typ av risk, men samtidigt är det en stor möjlighet.

Under Science Week kommer nätverket att medverka och lyfta frågan om hur vi kan främja ungt och kvinnligt entreprenörskap.

– Vi kommer att fokusera på hur man överkommer motgångar som entreprenör och har en gäst som kommer att prata om sin resa om hur hon kom från väldigt knapra resurser till att idag bli en erkänd serieentreprenör, berättar Marie-Christine Samre.

Läs mer: Hur blir du en framgångsrik entreprenör? Kvinnovation är en del av Science Week

FAKTA: Det här är Science Week

• Science Week pågår den 3-5 februari och är ett samhällsforum som driver omställningen till en hållbar värld genom att skapa delaktighet, diskussion och opinion kring vår tids viktigaste frågor.

• Vi arrangerar ett 80-tal digitala seminarier, panelsamtal och workshops om samhällsutveckling, hållbar produktion och entreprenörskap med aktörer från näringsliv, akademi och offentlig sektor.

• Bakom Science Week står Södertälje Science Park tillsammans med sina ägare Södertälje kommun, Scania, AstraZeneca och KTH.

Ovan artikel är framtagen av Bonnier News Brand Studio och Södertälje Science Week och är ej en artikel av nyhetsredaktionen.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av LTs redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan