Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Moderat politik ger fler segregerade och utsatta områden

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

2019 beviljade Migrationsverket 21 950 arbetstillstånd för utländsk arbetskraft. Foto: Jessica Gow/TT

Annons

Sverige har mer liberala lagar för arbetskraftsinvandring än något annat jämförbart land. Det är helt förkastligt och sätter hela den svenska arbetsmarknaden på spel.

Det var 2008 som dåvarande alliansregering införde den så kallade arbetskraftsinvandringsreformen som obetingat utformades på arbetsgivarens villkor. Reformen gav arbetsgivaren all makt att bedöma behovet på svensk arbetsmarknad.

Förra året beviljades drygt 21 950 arbetstillstånd varav cirka fyra av tio beviljades till lågkvalificerade yrken med relativt sett låg lön. Det slutar inte där. Reformen ger arbetskraftsinvandrare rätt att utan försörjningskrav ta hit anhöriga. Detta ledde till att det totalt kom 37 081 personer hit med koppling till svensk arbetsmarknad.

Annons

Konsekvenserna av detta system är enorma då det bidrar till segregation och fattiga familjer med dåliga levnadsförhållanden. Många lågutbildade arbetskraftsinvandrare tvingas jobba under slavliknande villkor och en redan låg lön ska alltså försörja fler personer än den enskilde arbetstagaren.

Annons

Dagens liberala system har i vissa håll utvecklats till ett alternativt sätt att permanent bosätta sig i Sverige. Desperata människor, som i vanliga fall inte har asylskäl, tvingas betala hundratusentals kronor till företaget för att få möjligheten att komma till Sverige som arbetskraftsinvandrare.

Företagen utnyttjar familjer i akut desperation att få komma ut ur hemlandet. Detta kan vi aldrig acceptera.

För att lösa situationen vill Moderaterna vill se höjda försörjningskrav men samtidigt att dagens liberala system ska värnas. Vad hände med argumentet ”Vi ska ta emot så många som integrationen klarar av?” Eller det kanske bara gäller krigsutsatta flyktingar?

Är integrationen i hamn enbart om personen har ett arbete att gå till, oavsett om de tvingas bo i redan utsatta områden som i sin tur spär på segregationen? Naturligtvis inte, det borde även Moderaterna förstå.

I spåren av pandemin har många unga förlorat jobbet. De som såg fram emot att ta sitt första steg in på arbetsmarknaden efter avklarade studier möter i stället en annorlunda arbetsmarknad. Vi behöver fler unga på arbetsmarknaden – inte färre.

Det är helt oacceptabelt att enkla jobb går till människor utanför Sverige samtidigt som ungdomar och vuxna i Sverige går arbetslösa.

Annons

Vi vill därför att arbetskraftsinvandringen regleras för de yrken där det inte råder brist på arbetskraft i Sverige, så att fler unga enklare kan komma in på arbetsmarknaden. Det är helt oacceptabelt att enkla jobb går till människor utanför Sverige samtidigt som ungdomar och vuxna i Sverige går arbetslösa.

Annons

Arbetsmarknadsprövning måste införas för att få ordning och reda i systemen. Utan en arbetsmarknadsprövning kan företagen pressa ner löner vilket på sikt skapar allvarliga problem på svensk arbetsmarknad och även välfärden. Dagens system är ett misslyckande och hämmar utvecklingen av den svenska modellen som bidragit till en trygg arbetsmarknad med höga löner.

Vi vill säkerställa att löner, försäkringsskydd och övriga anställningsvillkor för personer som invandrar för att arbeta ska vara i nivå med dem som gäller för arbetskraft som redan finns i Sverige.

Vi behöver:

• Reglera arbetskraftsinvandringen och utgå från arbetsmarknadsprövningar

• Skärpta straff för arbetsgivare som utnyttjar arbetskraftsinvandrare

• Säkerställa den svenska modellen

Det är inte enskilda företag som ska avgöra kompetensbehovet på arbetsmarknaden. Vi är tydliga: Skärp arbetskraftsinvandringen.

Esma Yagci

ordförande SSU Stockholms län

Sarkis Khatchadourian

kassör SSU Stockholms län, ordförande SSU Södertälje

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan