Annons

Annons

Annons

Stockholms län

TV: Region Stockholm: ”Skjut upp all planerad vård som inte är akut”

På tisdagen klockan 11.30 höll Region Stockholm en pressträff för att uppdatera om pandemiläget i länet och vilka åtgärder som görs för att stärka bemanningen i hälso- och sjukvården.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson. Foto: Foto: Jonas Ekströmer

Bild: TT

Annons

Vid pressträffen meddelade hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson att han önskar att all, icke akut vård i länet ställs in fram till sista januari 2021.

– Jag föreslår därför vår hälso- och sjukvårdsnämnd att i dag vid sitt möte klockan 15.00 att besluta att ställa in den planerade vården som inte är akut och nödvändig vård. Och som frigör resurser för den här akuta och nödvändiga vården, säger Björn Eriksson.

Annons

Annons

På måndagen höjde Region Stockholms särskilda sjukvårdsledning sin beredskap ytterligare – från stabsläge till förstärkningsläge.

Region Stockholm har också hemställt till Socialstyrelsen om att få fler specialistsjuksköterskor, sjuksköterskor och undersköterskor till länets sjukhus.

– Vi har pratat med de privata vårdgivarna, jag vill tacka för välviljan från de som vill göra skillnad under den här pandemin. Jag vill också framhålla de privata vårdgivare som nu snabbt ökat antalet geriatriska akutvårdsplatser, så att det finns för våra äldre som behöver vårdas på sjukhus, säger Björn Eriksson.

Vårdbehoven av covid-smittade var i våras som störst i april men minskade sedan. Nu har det ökat dramatiskt snabbt igen.

– Nu ökade vårdbehovet i oktober, och november, och december. Så här långt ligger vi kvar på ett mycket stort sjukdomsbehov. Det finns inga tecken på att det håller på att minska. Vi hoppas på det bästa men planerar för det värsta. Vi förbereder oss just nu för ett maratonlopp, där uthålligheten är helt avgörande, säger Björn Eriksson och menar att regionen nu kommer att göra allt man kan för att avlasta akutsjukvårdens medarbetare.

Annons

– För att vårdens medarbetare ska vara uthålliga i kampen mot den här obarmhärtiga sjukdomen och viruset måste de få rimlig tid att återhämta sig mellan arbetspassen.

Annons

Se pressträffen via regionens Youtubesida:

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan