Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Vi ska våga bli gamla – låt kommuner anställa läkare

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

På tur med rullatorn.

Bild: TT

Annons

Att läsa om IVO:s granskning av vården till årsrika under pandemins första månader är som att kliva ned i ett mörker. Ungefär en femtedel av personerna på äldreboenden fick ingen individuell läkarbedömning. Bland dem fick fyra av tio inte heller träffa en sjuksköterska.

Även vården i livets slutskede har brustit. Detta ger ont i magen.

Det är inte omöjligt att det som hänt beror på panik inför ett okänt virus och en tung arbetsbörda, men detta ofattbara verkar också tydligt präglas av ålderism och av en syn på äldre som ett kollektiv utan individuella rättigheter och egna behov. Oavsett vad måste det få ett slut.

Annons

Annons

Det måste bli slut på förbudet för kommuner att anställa läkare: mer än en fjärdedel av svensk sjukvård är kommunal.

Vi liberaler är övertygade om att covid-19 har blottlagt långvariga feltänk och systemfel i äldreomsorgen. Bristande ledarskap på nationell nivå har helt uppenbart bidragit – staten behöver ta ett ansvar för att lösa problemen. Oavsett var i landet vi bor ska äldreomsorgen präglas av trygghet, integritet och värdighet. Vi ska våga bli gamla och se de vi älskar åldras.

Det måste bli slut på förbudet för kommuner att anställa läkare: mer än en fjärdedel av svensk sjukvård är kommunal. Varje kommun borde ha en ansvarig chefsläkare. Dessutom borde läkare kunna anställas av äldreboenden.

Nu genomförs med stöd av Liberalerna ett äldreomsorgslyft med fler fasta anställningar och betald utbildning på arbetstid inom äldreomsorgen. Det är viktigt, men tillfälliga satsningar räcker inte. Regeringen måste ta fram en långsiktig strategi för bättre bemanning och arbetsvillkor. Det behövs fler fast anställda undersköterskor och fler sjuksköterskor i äldreomsorgen, för gott. På många håll behövs också fler arbetsterapeuter, logopeder och andra paramedicinare.

Vi släpper inte detta arbete, inte förr, inte nu och inte sedan. Livet ska präglas av frihet och trygghet, under hela resan.

Annons

Barbro Westerholm (L)

talesperson för årsrika, riksdagsledamot

Lina Nordquist (L)

sjukvårdspolitisk talesperson, riksdagsledamot

Metin Hawsho (L)

gruppledare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan