Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

TV: Besked om vaccin mot covid-19: Kostnaden • tidsplanen • vilka ska prioriteras

På fredagen höll statsminister Stefan Löfven, socialminister Lena Hallengren, Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström en digital pressträff.

Enligt vaccinsamordnaren Richard Bergström kommer 2 miljoner svenskar att ha börjat vaccineras mot covid-19 under det första kvartalet 2021, det rapporterar SVT Nyheter.

Antalet personer som är i riskgrupp är dock betydligt större än så. Vilket innebär att en prioritetsordning upprättas. De som kommer få först är de som är äldre, inte minst de som bor på äldreboenden eller har hemtjänst.

Annons

Annons

– När de som behöver vaccinet mest har fått det kommer övriga befolkningen få det, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

Under presskonferensen meddelade statsminister Stefan Löfven att ingen ska behöva avstå att vaccinera sig på grund av kostnadsskäl.

– För det första när vaccineringen drar igång kommer vaccinet att vara gratis. Ingen ska behöva avstå från den trygghet ett vaccin ger, säger han.

Totalt har Sverige idag avtal om sex olika vaccin. Nytt för fredagen är att regeringen har beslutat om delta i ett EU-gemensamt avtal där vaccin köps in från Moderna (där Astra Zeneca är storägare).

Följ senaste nytt kring coronaviruset – se sändningen från Expressen TV här:

Inbäddat innehåll

Statsminister Stefan Löfven har kallat till pressträff där bland annat socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson medverkar. Foto: TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan