Annons

Annons

Annons

Södertäljes budget 2021-2023

Debatt
Debatt: Demokratin stängs ute av majoriteten

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Måndagens budgetfullmäktige städades av på 36 minuter.

Bild: Monika Nilsson Lysell

Annons

LT:s politiske redaktör Tomas Karlsson dömer totalt ut måndagens ”budgetdebatt” i kommunfullmäktige – just därför att det inte blev någon debatt alls.

Majoriteten (S, KD, C, MP) hade lagt fram ett förslag om att vi inte skulle debattera utan bara yrka på vårt eget partis budgetförslag för att sedan majoriteten skulle klubba igenom sitt eget budgetförslag. 36 minuter tog det Det är så klart en skandal ur ett demokratiskt perspektiv.

Nu kommer majoriteten säga: Ja, men vi kom ju överens om detta tillsammans. Nåja, det känns hyfsat påtvingat när majoriteten redan har majoritet för förslaget och alla som inte håller med framställs som oansvariga.

Annons

Jag tycker mycket väl som Tomas Karlsson skriver att vi hade kunnat haft åtminstone vårt traditionella öppningsanförande på vardera fem minuter, samt möjlighet till några repliker och tid för en debatt mellan gruppledarna.

Annons

Egentligen finns inget teknikmässigt som hindrade oss ifrån att genomföra detta. Det känns snarare som att majoriteten såg tillfälle att skippa den pinsamma biten då vi övriga fick skälla på dem och döma ut dem för sina traditionella årliga haverier – jag hade personligen sett fram emot att få höra de slingriga ursäkterna för p-garagehaveriet, äldreomsorgshaveriet och de bristande upphandlings- och kontrollfunktionerna. Men icke. Nu slapp majoriteten det och allt, får det dessutom heta, i ett ”gott syfte”.

Nej, det är bedrövligt när ledamöter från andra partier än de styrandes inte får komma till tals. Så naggas demokratin i kanten, bit för bit. Vi hoppas verkligen att kommunen framöver kan få ordning på vår teknik så att alla ledamöter kan medverka oavsett var de sitter – det fungerar ju inom andra organisationer.

Som sosse har man likt Peab nio liv i Södertälje kommun.

I övrigt så var det ett par saker som var komiska. För det första att Liberalerna skrev en interpellation på vår motion och insändare i LT om att det behövs en visselblåsarfunktion i vår kommun, i brist på egen fantasi vill L alltså ha svar av Boel Godner på Realistpartiets förslag. Jaha, gott så. Ska bli intressant att höra vad Godner säger om vårt förslag.

Annons

Sedan var det även kul att läsa Tomas Karlsson kommentarer kring att Ingela Nylund Watz (S) loggade in och ut från mötet säkert tio gånger på dessa 36 minuter. Varje in- och utloggning resulterade i en robotlikande röst som konstaterade in-/utloggningen och avbröt mötet – utan det hade kanske mötet vart över på 28 minuter. Nylund Watz har uppenbarligen inte fått ordning på mötesfunktionen ännu.

Annons

Personligen tycker jag att hon borde ha loggat ut redan efter Fornhöjdenskandalen, men som sosse har man likt Peab nio liv i Södertälje kommun.

Nu får vi hoppas att det blir bättre framöver och att vi kan återgå till att ha sunda debatter, medborgarna som har röstat på andra partier än majoritetens vill också att deras representanter får säga sitt.

Joakim Granberg

Realistpartiet

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan