Skandalerna avlöser varandra och det har gått så långt att folk rycker på axlarna uppgivet – så här är det i Södertälje.
Nu kräver vi åtgärder för att få ordning på detta och minska svinnet av våra skattemedel, vi behöver som bekant dem till annat i vår kommunala verksamhet.
Efter Fornhöjdenskandalen trodde jag att de styrande hade lärt sig en läxa. Men icke. Nu har det framkommit att parkeringsgaragebygget intill stadshuset har genomförts utan avtal, utan upphandling och att 24 miljoner kronor extra har betalats ut för byggnationen.
Det fanns inte ens ett bygglov när en tjänsteperson skickade över 20 miljoner till Peab.
Annons
Ansvarig chef, Homan Gohari, påstår sig inte ha godkänt utbetalningen, fast tjänstepersonen säger att han talat med Gohari på telefon och fått den godkänd – så någon eller några ljuger.
Annons
Oavsett skulle inte en utbetalning på 20 miljoner ha kunnat genomföras utan en skriftlig attest enligt reglementet, men det har man struntat blankt i.
Vi har inget förtroende för att den styrande majoriteten är motiverad att utreda sina egna tillsatta på tjänster och politiska uppdrag
Vi har under våra sex år i kommunfullmäktige fått följa en del skandaler, dåliga affärer, mobbning och oegentligheter som resulterat i att bra medarbetare har sagt upp sig från Södertälje kommun och att några som borde fått sparken, eller kanske rent av åtalats har ”sagt upp sig” eller blivit omplacerade.
Vi har inget förtroende för att den styrande majoriteten är motiverad att utreda sina egna tillsatta på tjänster och politiska uppdrag, det är tydligt att det inte fungerar.
Det måste till en extern och oberoende utredningstjänst som tar emot tips ifrån våra kommunanställda och förtroendevalda, endast då kan vi på allvar börja reparera våra medborgares förtroende för sina folkvalda politikers.
En omedelbar åtgärd som vi faktiskt kan göra och som redan 13 av 26 kommuner i Stockholms län har gjort är att införa en visselblåsarfunktion för kommunens cirka 6 000 anställda och folkvalda.
Anmälningar och tips kan till exempelvis avse uppgifter om allvarliga oegentligheter som rör: bokföring, intern bokföringskontroll, revision, mutor, ekonomisk brottslighet, riggade inköp eller upphandlingar eller andra allvarliga oegentligheter som rör vitala intressen eller enskildas liv och hälsa, som till exempel allvarliga miljöbrott, stora brister i säkerheten på arbetsplatsen och mycket allvarliga former av diskriminering, mobbning och trakasserier.
Annons
Annons
Visselblåsarfunktionen ska kunna användas anonymt så att folk vågar anmäla oegentligheter på sin egen arbetsplats
En handling som kommer in till kommunen är normalt sett en offentlig handling, men visselblåsarfunktionen ska kunna användas anonymt så att folk vågar anmäla oegentligheter på sin egen arbetsplats utan att riskera repressalier av sin chef.
En del kommuner har visselblåsarfunktionen, men är samtidigt själva tillsatta att utreda anmälan, vilket kan leda till att den som man vill anmäla är den som utreder anmälan. Det är oacceptabelt såklart!
Realistpartiet vill se en extern utredare. Som exempel har Lunds kommun Greys advokatbyrå i Stockholm som utredare av de fall som kommunjuristerna som tar emot anmälan bedömer är seriösa och måste granskas. Det finns flera företag som erbjuder tjänsten och vi föreslår att våra revisorer är med och utser en lämplig extern granskningsenhet.
Några kanske undrar vad det kommer att kosta. Mitt korta svar är: En bråkdel av de pengar som vi kommer att spara in.
När visselblåsarfunktionen/granskningsenheten är på plats kommer våra ansvariga tänka sig för både en och två gånger innan de dribblar bort våra skattepengar.
Joakim Granberg
partiledare, Realistpartiet