Annons

Annons

Annons

krönikaLT-klappen 2020

Lillan Hedlund
Lillan Hedlund: Din hjälp behövs mer än någonsin – nu börjar insamlingen till LT-klappen och Julkassen

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Lillan Hedlund, chefredaktör på LT.

Bild: Mattias Holgersson

Annons

Det finns ögonblick jag aldrig glömmer.

När vi för åtta år sedan startade insamlingen till LT-klappen och Julkassen, i samarbete med Svenska kyrkan Södertälje församling och Pingstkyrkan i Södertälje, så hade vi ingen aning om hur det skulle tas emot.

Vi var ett antal medarbetare som en lördag ställde oss med ett bord och en tom säck i Telgehusets entré med förhoppning om att någon skulle vilja skänka en klapp till de som annars inte skulle få någon.

Fram till oss kom en mamma med sin dotter. Flickan bar på ett vackert inslaget paket som hon stolt räckte över till oss medan mamman berättade att dottern tagit sina sparpengar och köpt en nalle som flickan nu hoppades skulle komma till glädje för något annat barn.

Annons

Inte ett öga var torrt i den stunden. Och sedan tog det inte lång stund innan vi började överösas av en generositet som vida överträffade våra förhoppningar. Klapparna strömmade in, den tomma säcken fylldes snabbt och följdes av många fler. På redaktionen hade vi julklappssäckar i vartenda ledigt hörn. Samtidigt gick lokala företag och föreningar in och bidrog med pengar till Julkassen.

Annons

Sedan den där första insamlingen för åtta år sedan har vi skruvat på formen av den nu årligen återkommande insamlingen till LT-klappen och Julkassen.

Vi tar inte längre emot fysiska julklappar. Logistiken runt att samla in och dela ut lämpliga klappar till rätt familjer blev ogörligt. Istället kan den som vill skänka valfri summa, smått som stort, till LT-klappen. Pengar som omvandlas till presentkort så familjer som har det tufft själva kan köpa julklappar till sina barn. Julkassen, som från början främst var tänkt som en utmaning till alla företagare, är numera öppen för alla att bidra till oavsett om du är privatperson eller näringsidkare.

I år vittnar kyrkorna om att behovet av hjälp är större än någonsin. Pandemins effekter och konsekvenser slår hårt mot redan utsatta medmänniskor, och mot helt nya grupper.

Efter alla dessa år kan vi konstatera att generositeten bland våra invånare i vårt utgivningsområde är enorm. Varje år slår vi insamlingsrekord. Viljan att hjälpa en medmänniska som går en tuff jul till mötes är utan tvekan det som värmer mest när vinterkylan sakta kryper på.

Annons

I år vittnar kyrkorna om att behovet av hjälp är större än någonsin. Pandemins effekter och konsekvenser slår hårt mot redan utsatta medmänniskor, och mot helt nya grupper. I pandemins spår av sjukdom, dödsfall och isolering har många också förlorat sin möjlighet till försörjning, sin trygghet och möjligheten att fira jul.

Annons

Därför känns årets insamling viktigare än någonsin.

Jag hör nästan dagligen att många vill lägga det här året bakom oss. Men innan vi gör det så vore det underbart om vi som har möjlighet kan bidra till att fler kan få julmat på bordet och en julklapp att glädjas åt.

Alla bidrag, litet som stort, värmer. Låt oss hjälpas åt för att göra julen lite bättre för några fler. Skänk en valfri summa till till LT-klappen eller stöd Julkassen (250 kronor/kasse) - din insats kan förändra julen för många!

Vill du bidra till insamlingarna?

Bidrag till LT-klappen. Swisha valfritt belopp till 123 287 33 21 eller sätt in på bankgiro 189-6034. Ange "LT-klappen" på inbetalningen.

Bidrag till Julkassen (250 kronor/kasse): Swisha till 123 156 28 34 eller sätt in på bankgiro 646-3152. Ange "Julkasssen" och givarens/företagets namn på inbetalningen. Alla företag som bidrar till Julkassen tackas i en annons i LT.

Insamlingen pågår 9 november – 13 december.

Tack för din gåva.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan