Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Utan företagen stannar kommunen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Södertälje stadshus arbetar med flera saker för att förbättra näringslivsklimatet, skriver debattören.

Bild: Monika Nilsson Lysell

Annons

Företagsklimatet har de senaste veckorna varit aktuellt i media – en fråga som jag brinner för. Efter två intensiva veckor vill jag dela min vision.

Jag kommer från en företagarfamilj i Köping, har drivit eget företag och arbetat med näringslivsfrågor i flera kommuner, senast som näringslivschef i Nynäshamn.

Kommunens roll i att skapa förutsättningar för näringslivet, för företagens fortsatta utveckling och deras tillväxt, är viktig. Trots den vetskapen har Södertälje kommun fått ett svagt betyg i Svenskt Näringslivs mätning Företagsklimat.

Annons

Annons

Södertäljes näringsliv fortsätter att växa, trots pandemin.

Många insatser har genomförts, som också ger resultat. Företagen upplever bättre service och bemötande från kommunen, enligt mätningen, vilket även syns i SKR:s servicemätning Insikt. Vidare ser vi att Södertäljes näringsliv fortsätter att växa, trots pandemin. Dock måste det lokala företagsklimatet stärkas ytterligare. Här följer exempel på hur:

• en ny näringslivsstrategi är på gång.

• ett offensivt, lyhört och kommunikativt näringslivsarbete med en ny företagslotsfunktion.

• fördjupad dialog med näringslivet och kompetensutveckling inom upphandling.

• ökad dialog och fler företagsbesök för förbättrad förståelse för varandras verksamheter.

Jag ser potential, kompetens och engagemang hos medarbetare. Jag ser ett Södertälje med ett starkt näringsliv som tar taktpinnen för hela Södertörn, Stockholm och Sveriges tillväxt. Jag ser en rättssäker kommunorganisation med hög servicenivå och företagarfokus.

Läs Tomas Karlsson: Klyftan mellan politiker och företagare är anmärkningsvärd

Fler inom näringsliv, föreningsliv och kommun behöver ställa krav, vara lyhörda och sprida kunskap om vad som krävs och vad som redan görs. Arbetet för ett bättre företagsklimat är prioriterat i Södertälje kommun.

Jonas Karlsson

nyligen tillträdd näringslivschef i Södertälje kommun

Annons

Annons

Till toppen av sidan