Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Tomas Karlsson

ledare centerpartistisk

Tomas Karlsson
Tomas Karlsson: Ännu skarpare regler behövs mot matchfixningen – Södertäljefotbollen hårt drabbad

Detta är en opinionstext.LT:s ledarsida är fristående, men delar Centerpartiets värderingar.

Endast matchfixare gillar fotbollsspelare som bara ställer in skorna. Foto: TT

Annons

I fjol, på den tiden när inga coronarestriktioner fanns och du kunde se idrott på plats, satt jag på långsidesläktaren vid en lokal fotbollsplan. När domaren blåste igång tog det sju sekunder innan en hemmaspelare med en fullständigt missriktad pass tjongade bollen över sidlinjen. Bänkgrannen sa: ”Vet du att det finns spelbolag där man kan spela på vilket lag som får matchens första inkast?”

Jag vet inte om hemmaspelaren med träbenet visste, eller ens om det var sant.

Däremot går det alldeles utmärkt att hitta bolag som erbjuder spel på totalt antal inkast i en match, antal gula och röda kort, antal passningar eller sista hörnan. Med mera, med mera. Och förstås på mål åt ena eller andra hållet. Vem som gör dem och när. På lag som ligger under i halvtid men ändå vinner, eller tvärtom. Och detta långt ned i seriesystemet.

Annons

Annons

Idrott där allt gjorts upp på förhand är inte idrott. Matchfixningen är som cancer i idrottskroppen.

Spelbolagen är många. Utbudet är enormt. Och det gäller inte bara de stora ligornas matcher med professionella spelare och stor mediebevakning. Nej, oddssättarna är minst lika intresserade av vad som sker i lägre serier där knappt någon har sett matchen och spelarna inte är välbetalda.

På den lägre nivån är det lättare att fixa och trixa så att spelet sitter, genom att påverka de aktiva och därmed styra utgången. Till glädje för den som vill tjäna sig en hacka. Inte sällan finns kopplingar till organiserad brottslighet.

Idrott där allt gjorts upp på förhand är inte idrott. Matchfixningen är som cancer i idrottskroppen. Den bryter ner och risken finns att den till slut dödar allt.

I början på juni i fjol spelades division 2-derby på Fotbollsarenan mellan Assyriska FF och Södertälje FK. Senare under säsongen stängdes allt spel på matcher i den serien efter misstankar om att så många som var åttonde match kan ha varit utsatt för matchfixning.

Bild: Jacob Sjölin

Matchfixning är i dag ett reellt problem i Sverige – i synnerhet inom fotbollen.

Och misstankar om riggade matcher har cirkulerat kring Södertäljefotbollen under flera år. De tre lokala klubbar som återfinns högst upp i seriepyramiden på herrsidan – Syrianska FC, Assyriska FF och Södertälje FK – har samtliga spelat seriematcher som varit föremål för polisutredningar.

Svenska spel och andra spelbolag har genom åren vid åtskilliga tillfällen valt att helt stoppa allt spel på Södertäljeklubbarna av säkerhetsskäl. Under förra säsongen stängdes allt spel på den division 2-serie där Södertälje FK och Assyriska FF återfanns under höstsäsongen. En extrem åtgärd. Men det fanns indikationer på att så många som var åttonde match i serien kunde ha varit manipulerad.

Annons

Annons

Till detta kan läggas vad som hände i våras. Två träningsmatcher med lokala lag, ännu längre ner i seriesystemet – Enhörna IF mot Södertälje FF samt Södertälje FF mot Assyriska United – stoppades sedan spelbolag erbjöd spel på dem med hög omsättning.

Endast spel på de fyra högsta fotbollsserierna på både dam- och herrsidan tillåts från och med årsskiftet. Foto: TT och Tomas Karlsson

Mot den bakgrunden är det bra att Spelinspektionen på tisdagen skärpte sina regler. I den nya föreskriften för vadslagning på fotbollsmatcher, som kommer att gälla från och med årsskiftet, blir det förbud för allt spel från och med division 3 och nedåt. På både herr- och damsidan. Inget spel på träningsmatcher blir längre tillåtet.

Dessutom – och detta gäller samtliga idrotter, inte bara fotboll – får inga spel på den svenska spelmarknaden förekomma där det går att satsa på regelbrott under matcher som utvisningar eller straffar. Likaså ska det inte längre gå att spela på individuella prestationer om idrottaren är under 18 år.

Annons

Gränsen för spel borde ha satts högre upp i seriepyramiden – på elitnivå.

De licensierade spelbolagen reagerade surt över Spelinspektionens skärpningar, det var givet. Deras intäkter riskerar att minska.

Men faktum är att Spelinspektionen snarast borde ha varit ännu skarpare, särskilt vad gäller reglerna kring fotbollsserierna.

Gränsen för spel borde ha satts högre upp i seriepyramiden – på elitnivå. Att fortsatt möjliggöra för spel så långt ned som i tvåan öppnar för oegentligheter. Minns fjolårets åtgärd kring division 2-serien med Södertälje FK och Assyriska FF.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy