Annons

Annons

Annons

Insändare
Replik: Individuella behov är avgörande för vårdinsats

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Intensivvårdsbehandling av en patient med covid-19 på Södertälje ejukhus. Foto: Staffan Löwstedt/TT

Annons

Svar på insändaren Covid-19 ger så många frågor, av signaturen ”Tacksam för svar” (LT, 10 september). Skribenten ställer ett antal frågor till Socialstyrelsen, bland annat om hur många av dem över 70 år som avlidit i covid-19 som fick intensivvård från mars till nu. Svaret på den frågan är att i gruppen 70 år eller äldre så har 5 137 personer avlidit, 2 464 har slutenvårdats för covid-19 vid minst ett tillfälle och 241 har fått intensivvård.

Annons

Annons

När det gäller övriga frågor, till exempel hur många av dem som avlidit som var i behov av intensivvård, finns inga enkla svar. Det går inte att utifrån enbart statistik avgöra om en person har fått för mycket eller för lite sjukhus- eller intensivvård.

Patientens individuella behov är avgörande för hur den medicinska behandlingen bör ske, inte en persons ålder.

Äldre är generellt skörare och sjukare och har därför svårare att tillgodogöra sig den tuffa behandling som intensivvård innebär. Socialstyrelsen är dock i sina rekommendationer till hälso- och sjukvården tydlig med att patientens individuella behov är avgörande för hur den medicinska behandlingen bör ske, inte en persons ålder.

För att veta om det har gjorts korrekta bedömningar behöver man analysera varje enskilt fall. Vi ser fram emot resultatet av den fördjupade granskning som IVO, Inspektionen för vård och omsorg, nu aviserat genomföra av flera av de boenden för äldre som haft många dödsfall.

Vi ser också fram emot de journalgranskningar som Östergötland och några ytterligare regioner redan genomfört avseende alla som avlidit, som förhoppningsvis fler regioner påbörjar. De kommer att bli viktiga pusselbitar i vårt fortsatta arbete med att förstå och bekämpa covid-19.

Thomas Lindén

avdelningschef Socialstyrelsen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan