Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Har Södertälje fått ett nytt och eget Hallandsåsprojekt?

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bakom all sly går det att få en glimt av kanalen. Foto: Tomas Karlsson

Annons

Som Södertäljebo och skattebetalare tycker jag det är en skandal hur ombyggnaden av kanalen och slussen har sköts. Kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) hade ett möte med Sjöfartsverket för ett tag sedan som man kunde läsa om i LT. Där det tydligen enligt kommunstyrelsens ordförande fördes fram stark kritik från kommunen.

Hur den kritiken mottogs? Vad man kan se hade den ingen effekt, det har inte hänt ett dugg. Det ligger en öde byggplats vid slussen. Ska detta sår ligga öppet flera år framöver? Våra fina promenadstråk efter kanalen går inte att utnyttja.

Annons

Detta är ett respektlöst, dåligt ansvarstagande och nonchalans av Sjöfartsverket gentemot Södertälje kommuns invånare.

Annons

Södertälje kommun uppmärksammade i fjol vid infarterna och på andra platser att det var 200 år sedan kanalen byggdes – 2019 att det var kanalår. Det vore bra om man såg kanalen. Från Snäckviken och mot Lina har kommunen byggt att fin gång- och cykelbana, på ett ställe finns det fina soffor att sitta på, sätter man sig och ska njuta av utsikten ser man inget för all sly som växer i slänten. Efter samma fina gångväg har det sedan i början av våren stått en påbörjad plats för soffor – varför färdigställs den inte och varför röjer man inte bort all sly och sågar ur grenar på träden så att det går att se den fina utsikten mot Linasundet.

Hela slänten är igenvuxen, det vore trevligt om man såg kanalen när man promenerar

Ett annat ställe är Västra Kanalgatan som börjar vid Kattsvansen och in mot centrum, hela slänten är igenvuxen, det vore trevligt om man såg kanalen när man promenerar, det gäller även promenadstråket som går mot slussen nedanför Västra Kanalgatan.

Gör något åt slänten som ligger under Mälarbron, kliver man av bussen heter hållplatsen Paradisgränd, platsen är inte värd sitt namn som där ser ut i dag.

En del tillhör säkert Sjöfartsverket, men verket visar samma nonchalans och brist på ansvarstagande som vid bygget av kanalen och dess omgivning.

Södertälje har devisen att vara en turiststad. Ska vi vara en turiststad så bör man nog tänka till och vara en. Turistbyrån som låg centralt är flyttad. Besöker man andra städer ligger turistinformationen centralt i de flesta.

Annons

Annons

När jag växte upp i Södertälje var det både privata båtar och gäster som kunde ta sig in i inre Maren

Varför är det så få besökare i den nuvarande gästhamnen?

Riv den bro som går från Stadsparken mot slussen. Gör ”tarmen” i inre Maren till en gästhamn. När jag växte upp i Södertälje var det både privata båtar och gäster som kunde ta sig in i inre Maren, även försäljning på den gamla sillskutan som låg där. Det var även flottbesök i inre Maren. Från gästhamnen i dag är det långt att ta sig till centrum. Jag tror att affärer och restauranger skulle få ett lyft om man öppnade inre Maren som gästhamn.

Ansvariga i Södertälje kommun behöver visa handlingskraft och värna om Södertälje som en turiststad såsom den var en gång i tiden – med bad, affärer, torghandel, gästhamn och fri parkering i centrum.

Bengt Zetterberg

Annons

Annons

Till toppen av sidan