Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Hotellet som ska byggas i gyttja

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Stadsbyggnadsnämndens ordförande Håkan Buller (S) och hotellbyggaren Peter Stordalen. Foto: Stefan Lindström och Claudio Bresciani/TT

Annons

Det är sannerligen ett stort internationellt storföretag, detta Züblin, som gått på pumpen här i Södertälje.

Företaget lyckades inte alls kuva de hopplösa bottenförhållandena i och vid Södertälje kanal. Det gav upp. Kastade in handduken och överlät hela kanalprojektet på tafatta Sjöfartsverket. Och detta verk förefaller inte heller de få någon ordning på kanalbygget, trots rollen som ny byggentreprenör.

Annons

Annons

Och mitt i dessa oerhört svåra bottenförhållanden – gammal rullstensås och mer eller mindre bottenlöst – ska nu den norske storfräsaren, hotellmagnaten och miljardären Petter Stordalen bygga ett 16 våningar högt hotell. Högt siktar norrmannen förvisso och herr Håkan Buller (S) och de andra dubbelgångarna på samhällsbyggnadskontoret accepterar förstås detta mest rakt av.

På den till synes helt hopplösa botten ska detta storslagna och pompösa hotell stå. Om jag förstår värderingarna inom Södertälje kommun och speciellt dess byggnadsansvariga är det över huvud taget inga hinder i vägen. Klart är att hotellet ska få byggas där Züblin redan gått på pumpen och det minsann riktigt rejält.

Förutom de rent estetiska invändningarna gällande de 16 våningarna är det verkligen ett stort monumentalt frågetecken huruvida det ens går att bygga så mycket mer än en avsevärt mindre byggnad på just detta sviktande underlag.

Marenplanen är också denna ytterst instabil. Som medborgare här i kommunen är jag verkligen i hög grad tveksam till det hela. Detta kan sluta som hotellet som sakta sjönk ner i gyttjan.

Anders Hammarlind

fri debattör, Järna

Annons

Annons

Till toppen av sidan