Annons

Annons

Annons

Insändare
Replik: Räkna inte med en kistgravplats på Södertälje kyrkogård

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Södertälje kyrkogård.

Bild: Tomas Karlsson

Annons

I ett debattinlägg är Bernt Gyllebring kritisk till kyrkogårdsförvaltningens verksamhet. Han ifrågasätter varför vi inte ställer nya kistgravplatser till förfogande på Södertälje kyrkogård och vill se en utredning.

Förvaltningen har gjort en utredning där det framkommit att endast enstaka platser finns kvar för nya kistgravar. Vi utvecklar gärna vår kyrkogårdsmark. Under de senaste åren har vi iordningställt ny plats för barngravar och för askgravar. För bara något år sedan färdigställdes ett nytt område för kistgravar, med det fylldes snabbt.

Annons

Annons

Kistgravplatser är utrymmeskrävande och de ytor som finns bedöms inte vara lämpade för kistgravar.

Det finns fortfarande utvecklingsmöjligheter på Södertälje kyrkogård, men nya kistgravplatser är utrymmeskrävande och de ytor som finns bedöms inte vara lämpade för kistgravar. Vi har under lång tid känt till att vi skulle hamna i det här läget och har därför förberett oss genom att anlägga en begravningsplats vid Tveta kyrka.

Gamla gravplatser på Södertälje kyrkogård gås nu igenom för att identifiera om det är möjligt att erbjuda dem som nya gravrätter för kistgrav. Arbetet är tidskrävande. Inventeringen kommer troligen att innebära att vi får fram ett antal platser, men med tanke på efterfrågan kommer också de att snabbt gå åt.

Under en lång tid framöver ska man därför inte räkna med att få en ny kistgravplats på Södertälje kyrkogård. Gyllebring efterfrågar en oberoende utredning från länsstyrelsen. Vi är inte främmande för detta, men ser samtidigt att även länsstyrelsen skulle landa på bedömningen att Södertälje kyrkogård inte har plats för nya kistgravsområden.

Tveta begravningsplats används allt mer och vi hör att det sjönära läget och stillheten uppskattas. Tveta begravningsplats kan inom en snar framtid vara ett lika självklart val för gravsättning som Södertälje kyrkogård varit tidigare.

Ralph Sjöholm

kyrkoherde Södertälje

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan