Sedan 1988 delar Länstidningen ut kulturpriset för att uppmärksamma Södertälje och Nykvarns kulturliv och kulturpersonligheter som gjort något utöver det vanliga. Fram till 2006 kallades priset för ”Eklövet” och från och med 2010 delas det ut i tre kategorier; ett huvudpris (kulturpriset), ett eldsjälspris och ett debutantpris. Elias Zazi, kulturredaktör på LT, leder juryarbetet för Kulturpriset.
– Hoppas nu att vi får in flera nomineringar från våra läsare så att vi kan inleda arbetet på riktigt. Vi har redan börjat titta på lämpliga och aktuella namn, säger han och anger 26 juni som sista inlämningsdag:
– Nytt för i år är att vi använder oss av digital nominering som innebär att läsarna också kan gå in på LT.se/kulturpris och skicka sin nominering där.
Annons
Annons

Prisutdelningen 2019 skedde under Södertäljefestivalen. Här tackar Tobias Sjöberg för kulturpriset. Bakom honom står (från vänster): Faia Younan (debutantpris), Monika Nilsson Lysell, journalist på LT och jurymedlem, Elias Zazi, kulturredaktör på LT och jurymedlem, Lars-Gunnar Thor (eldsjälpris) samt Peter Taberman, jurymedlem. Jurymedlemmen Kristina Möller syns inte på bild.
Bild: Nellie Pilsetnek
Priset delas ut till personer gjort något konstnärligt utöver det vanliga i kulturens värld. Det är också viktigt att personen har en tydlig koppling till Södertälje eller Nykvarn. Juryn försöker också få till en spridning så att priset går till olika genrer inom det konstnärliga som exempelvis teater, musik, film, dans och litteratur, men priset kan också ges till serietecknare, ljusmästare, personer som jobbar med kulturarvsfrågor och så vidare.
– Men det betyder inte att ett aktuellt namn inte kan få priset bara för att det nyligen gick till en i samma genre, säger Elias:
– Har man gjort sig förtjänt av priset så ska man kunna få det oavsett.

Kulturpriset 2014 gick till författaren Catharina Wrååk som skriver barnböcker under namnet Jo Salmson. Eldsjälspriset gavs till Jaana Rundberg från JAM Dansstudio och debutantpriset gick det året till stjärnskottet skådespelaren Gustav Gälsing. Arkivfoto: Mats Andersson
Juryn brukar gallra bland förslagen och behålla tre, fyra, ibland upp till tio namn, inom varje kategori. De namnen stöts och blöts sedan tills ett namn koras. Debutantpriset brukar vara svårast att välja då det ska vara någon relativt okänd som gör något för första gången. Men det personen gör ska ändå hålla en viss kvalité och dessutom ska personen ha en avsikt att fortsätta inom det kulturella.
Annons
Annons
– Det är även svårt att kora en eldsjäl. Här brukar vi få nomineringar på riktig fina eldsjälar, men som inte verkar inom det kulturella och konstnärliga. De namnen tar vi bort direkt.

LT:s kulturredaktör Elias Zazi.
Bild: Arkivbild
Varför är det viktigt att kora kulturpristagare?
– Det är viktigt att lyfta fram de som arbetar för kulturen i Södertälje och Nykvarn och speciellt de som kämpar i det dolda. I dessa coronatider har kulturarbetare haft det väldigt tufft och lite uppskattning vore inte fel, säger Elias Zazi.
LT:s kulturprisjury består av: Kristina Möller, Peter Taberman, Monika Nilsson Lysell och Elias Zazi.