Annons

Annons

Annons

Annons

Tomas Karlsson

ledare centerpartistiskCoronaviruset

Tomas Karlsson
Tomas Karlsson: Är mångmiljonutdelningar i Telge så in i helskotta moraliska?

Detta är en opinionstext.LT:s ledarsida är fristående, men delar Centerpartiets värderingar.

Telgekoncernens bolag delar ut över 396 miljoner kronor i aktieutdelningar och koncernbidrag – samtidigt som två bolag får statligt korttpermitteringsstöd

Bild: Tomas Karlsson

Annons

Initialt var det Vänsterpartiet som drev på för att bolag som vill dela ut slantar till sina aktieägare ska förlora rätten till statligt permitteringsstöd nu under coronakrisen. Udden var tydligt riktad mot det privata näringslivet, allra helst stora börsnoterade företag.

Partiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson (V) förklarade för Svenska Dagbladet: ”Jag har sett många som varit så in i helskotta förbannade över företag som sagt att de ska ge utdelningar, samtidigt som de förväntar sig stöd från staten”.

Samtliga övriga riksdagspartier slöt upp. Justitieminister Morgan Johansson (S) har sedan understrukit att det ”är omoraliskt” att dela ut vinst under sådana förutsättningar.

Annons

Annons

Och bolagen agerade därefter.

För halvannan vecka sedan kom beskedet att Scanias huvudägare Traton inte tänkte plocka ut någon vinst ur sitt svenska dotterbolag. Det var ett uttryck för förstånd. Beskedet från Tillväxtverket, som hanterar utbetalningar av korttidspermitteringar, är tydligt: bolag som väljer att dela ut vinst till ägarna får inte samtidigt ta emot detta statliga coronastöd. Och till vinstutdelning räknas även koncernbidrag som slussas från dotterbolag till moderbolag eller mellan olika företag i samma bolagskoncern.

Och Scania är en stor mottagare av statliga permitteringsmedel.

Läs Tomas Karlsson: Till slut trillade polletten ned – inga miljarder delas ut från Scania

Som av en händelse höll kommunala Telgekoncernens olika företag sina bolagsstämmor i samma veva som Scaniabeskedet kom. Inom koncernen utnyttjar två av företagen möjligheten att ta emot skattemedel för att kunna korttidspermittera sin personal.

• Tom Tits experiment har 33 av sina medarbetare korttidspermitterade i varierande grad mellan 20 och 80 procent. I nuläget gäller permitteringen fram till 27 juli, men bolaget ämnar ansöka om en förlängning. I Telge AB:s månadsrapport för april månad berättas att Tom Tit då erhöll bidrag från Tillväxtverket på 1,9 miljoner kronor.

Annons

Annons

• Telge tillväxt har permitterat fyra personer (två på 40 procent, två på 60 procent) till och med 30 juni.

Dessa två bolag – Tom Tit och Telge tillväxt – utgör undantagen inom Telgekoncernen även på ett annat sätt. De delar inte ut pengar i form av utdelning eller koncernbidrag. Men det finns det andra som gör.

Inbäddat innehåll

Under nämnda bolagsstämmor togs beslut om aktieutdelningar i Telge bostäder, Telge fastigheter och Södertälje hamn på nästan 121,5 miljoner kronor.

Dessutom ska Telge energi, Telge inköp, Telge nät och Telge återvinning betala pengar till andra bolag inom koncernen på nästan 274,7 miljoner kronor. Telge fastigheter är en stor mottagare av dessa interna bidrag.

Varken Tom Tits experiment eller Telge tillväxt får ta emot koncernbidrag.

Södertäljes modell att skjutsa miljoner mellan företag inom sin bolagskoncern samtidigt som ett par av de övriga företagen tar emot skattemedel för att personalen är permitterad är inte olaglig – varje enskilt aktiebolag ses för sig.

Måhända blir ingen ”så in i helskotta förbannad”, som Ulla Andersson eller predikar moral som Morgan Johansson när kommunala företag gör så här. Men tveklöst är denna gråzon likväl intressant.

Med tanke på storleken på koncernbidragen och utdelningarna, över 396 miljoner kronor, går det att fundera på om inte Telgekoncernen skulle kunna bära kostnaden för Tom Tit och Telge tillväxt utan statligt stöd.

I stället för att låta skattebetalarna ta notan.

Till toppen av sidan