Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Hemvårdarnas rop på hjälp måste hörsammas

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Skribenterna vill prioritera testning och skyddskläder för hemtjänstpersonalen. Foto: Magnus Andersson/TT

Annons

Personal i kommunala hemtjänsten i Järna utsätter sig själva och sina brukare dagligen för livsfara. De vi har talat med vittnar om otillräcklig skyddsutrustning och avsaknad av möjlighet att testas för covid-19.

Hur är det möjligt att personal inom sjukvården och äldreomsorgen testas, men inte hemvårdare som besöker äldre och sjuka människor i deras hem.

Annons

En av de anställda säger att: ”Ansvaret ligger hos våra beslutsfattare som ej lyssnar på oss. Det är inte meningen att vi ska vårda i ohållbara situationer där vi utsätter oss själva och brukarna för fara. Att vi ska ha tillgång till ordentlig skyddsutrustning är en självklarhet, men tyvärr är det inte så i dag”.

Annons

Nu använder personalen endast ett engångsmunskydd som de måste ha hela dagen, trots flertal besök på olika adresser med konstaterade coronafall bland personal och brukare. I slutet av dagen slängs dessa i närmaste papperskorg. Det finns inga rutiner på hur använd skyddsutrustning ska kasseras på ett säkert sätt.

Upprepade gånger har man krävt ordentlig skyddsutrustning men kraven har inte hörsammats.

Personal vi har talat med känner en stor frustration över att man inte tar deras oro på allvar. Upprepade gånger har man krävt ordentlig skyddsutrustning men kraven har inte hörsammats. Vidare beskriver man en rädsla för att bli allvarligt sjuk när man utför sina arbetsuppgifter.

Det är oacceptabelt att inte Södertälje kommun skyddar sina anställda och brukare bättre. Någon måste kliva in och ta ett ansvar över hemvårdarnas och brukarnas situation.

Det är dags att se över arbetssituationen på våra hemtjänster runt om i kommunen.

Realistpartiet kommer att driva på för att hemvårdarna i Järna och andra liknande verksamheter ska förses med ordentlig skyddsutrustning , samt beredas möjlighet att testas för covid-19. Allt för att säkerställa att smittad personal ej kommer i kontakt med brukarna och vice versa.

Simon Isso

Realistpartiet, ledamot i kommunfullmäktige

Harri Salminen

Realistpartiet, ledamot i socialnämnden

Annons

Annons

Till toppen av sidan