Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Väljarna uppskattar regeringens hantering av coronaviruset

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Anders Wiklund/TT

Annons

Den politiska kartan har ritats om under coronakrisen. Socialdemokraterna rusar i opinionen och förtroendet för Stefan Löfven (S) som statsminister är rekordhögt enligt Novus mätningar, som nyligen har presenterats.

Sedan två månader tillbaka är S det dominerande partiet i Sverige. Spelar i en egen division. Elva respektive tolv procentenheter större än tvåan Sverigedemokraterna och trean Moderaterna Detta är ett kvitto på att svenska folket är nöjda med regeringens krishantering av coronapandemin.

Den svenska modellen – gör din plikt, kräv din rätt – har lärt oss att visa respekt gentemot myndigheter och använda det sunda förnuftet. Detta kan sammanfattas med begreppet folkvett. Dessa egenskaper är en enorm kraft i orostider. Lägg därtill att i trängda situationer råder politisk konsensus. Hur många länder kan uppvisa dessa egenskaper?

Annons

Annons

I tider av brinnande kris samt när Sverige hotas i sina grundvalar ska vi inte ha politiska konflikter. Därför välkomnade jag Annie Lööfs (C) initiativ att bjuda in Ulf Kristersson (M) till samarbete med januaripartierna. Det är helt och hållet i linje med vår laganda - tillsammans är vi starka, ensam är du svag.

Virusutbrottet har två krisförlopp – det ena slår mot sjukvården, det andra mot ekonomin. Dessa skeenden ska mötas med ett väl genomtänkt upplägg. Regeringens ansvarsområde är den övergripande strategin. Ansvaret för det operativa arbetet ligger i första hand på berörda myndigheter.

Följande moment kan anses ingå i krishanteringens grundläggande moment:

• Alla kort på bordet omedelbart

• Dölj ingenting

• Journalister granskar politiker – inte tvärtom

• Håll medarbetare uppdaterade

• Tänk på klimat och laganda

• Lyssna på vetenskapen

• Visa empati

De otaliga presskonferenserna, som statsministern och ansvariga ministrar tillsammans med Folkhälsomyndigheten hållit om strategier och hanteringen av coronaviruset, gör att jag kan bocka av merparten av ovannämnda punkter.

I kristider blir Moderaterna socialister. Partiet har enorma krav på staten att ösa pengar över näringslivet – 100 miljarder kronor per månad.

”När fan blir gammal blir han religiös” är ett gammalt ordspråk, som kan tolkas som att inget är beständigt. I kristider blir Moderaterna socialister. Partiet har enorma krav på staten att ösa pengar över näringslivet – 100 miljarder kronor per månad. Men frågan är om staten har råd att betala ut barnbidragen i november och undersköterskornas löner i december, om Moderaternas förslag ska genomföras.

Annons

Annons

Efter corona behöver Sverige en omstart. Just nu är vi inne i en svår period. Massiva åtgärder har satts in för att rädda liv och för att hejda det ekonomiska fallet. En djup lågkonjunktur med ekonomisk stagnation lurar bakom hörnet.

Jag noterar att Stockholms Handelskammare, på Dagens Nyheters debattsida, har beslutat att tillsätta en omstartskommission. Konkreta förslag ska formuleras till hur nystarten ska gå till och hur Sveriges jobb och inkomster ska främjas framöver.

Detta blir säkert ett viktigt bidrag för regeringen, när propositioner för omstarten ska läggas på riksdagens bord.

Arnold Andersson

socialdemokrat i Södertälje

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan