Annons

Annons

Annons

Annons

Mögelproblem i Lunahusen

Debatt
Debatt: Rädda Lunagallerian – utmärkt att vara under tak

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Att riva och bygga om Lunakvarteren – på grund av de omfattande fukt- och mögelskador – innebär sannolikt att inomhusgallerian i Luna försvinner för gott.

Bild: Tomas Karlsson

Annons

Som mångårig Södertäljebo och verksam i bygg- och fastighetsbranschen blev jag mycket förvånad över förslaget till total rivning och nybyggnad av Lunagallerian (LT, 16 april).

Att ersätta den på många sätt utmärkta gallerian med en öppen gågata under bar himmel kan man nog bara föreslå om man inte bott i Södertälje på hösten och vintern när det är kallt eller regnar.

Gallerian är, och framför allt kan bli litet av Södertäljes vardagsrum – särskilt de åtta månader när det är kallt och mörkt ute. Den är också en utmärkt koppling till den viktiga Nygatan med rulltrappor inomhus. Alternativet hade ju varit att gå i den mycket tråkiga miljön på Garvaregatan eller Gästgivargatan.

Givetvis finns det en rejäl förbättringspotential i Lunagallerian, men det är något helt annat än att riva alltihop och bygga nytt till väldigt stora kostnader. Detta när det egentligen ”bara” är ytterväggarna som är fukt- och mögelskadade och måste byggas om. Siffran 500 miljoner kronor är förstås chockerande men att riva alltihop är mycket större kapitalförstöring.

Annons

Annons

Förslag på hur det skulle kunna se ut om Lunakvarteret byggs upp på nytt. Illustration Spacescape

Förslaget från Spacescape från Stockholm ger intrycket att de inte upplevt Lunagallerian inifrån med det liv som faktiskt finns där. Jag tror att det finns få svenska städer med en så spännande och variationsrik stadskärna som

Storgatan, med start vid den stiliga S:ta Ragnhildskyrkan och Turingelunden, förbi Stora torget och ända bort till Maren med sina sekelskiftesbyggnader. Man behöver inte gilla allt, men spännande är det att promenera där, en fin provkarta med olika byggnadsstilar. Man kan tycka illa om Rådhuset eller Metrohuset (före detta Stadium) med sina brutala fasader, men de är ett monument av sin tid, liksom Kopparhuset och Åhlenshuset, Kringlan och Telgehuset.

Lunakvarteret sett från Stora torget.

Bild: Monika Nilsson Lysell

Jag blir förvånad när jag också läser om Lunakvarteret ur kommunens kulturmiljöprogram:

”Brunt tegel som genomgående fasadmaterial förstärker den kompakta tyngden och hela kvarteret präglas av storskalighet”. Jag är inte arkitekt men delar inte alls den uppfattningen. Fasaden mot Storgatan upplever jag inte dyster. Tegel är ett fint material som på sistone kommit tillbaka med sina stora variationsmöjligheter i färg och form, men ska givetvis vid om- och tillbyggnader med nya bostäder kombineras med andra fasadmaterial.

Annons

Annons

Däremot finns det delar av kvarteret som ser förskräckliga ut och jag tänker då främst på Garvaregatan med den fula parkeringshusfasaden och den stora lastgården. P-huset har fått mycket kritik men tittar man närmare så är det rätt små reparationer, främst av taket, som behövs.

Jag tror att man genom om- och nybyggnad kan tillskapa uppåt tusen bostäder men också behålla mycket av de kommersiella och kommunala lokalerna.

En mycket viktig åtgärd som någon föreslagit är då att samtidigt bygga igen Garvargatan. Man kan då på köpet, med bra infart från Nygatan–Garvargatan skapa två rejäla parkeringsplan i gatuplanet och en våning ner, samtidigt som man kan riva de två övre, ”fula” våningarna i P-huset och bygga bostäder på hela denna del.

Ful parkeringshusfasad och stor lastgård – så beskriver skribenten Garvaregatan.

Bild: Tomas Karlsson

Jag tror att man genom om- och nybyggnad kan tillskapa uppåt tusen bostäder men också behålla mycket av de kommersiella och kommunala lokalerna. Exempelvis vårt utomordentligt trevliga bibliotek där jag hoppas att även Nova blir kvar – kommunen behöver verkligen behålla en så trevlig central mötesplats för både unga och äldre. En höjdare i biblioteket är kaféet mot torget, som också är en utmärkt läshörna om man vill ha lugn och ro. Långt mer lockande än att sitta uppe på ”taket till det vi kallar kulturpalatset med en drink”, som det stod i LT:s artikel.

Det blir spännande att följa fortsättningen av Lunakvarterets utveckling. Jag hoppas att allmänheten får följa projektet vid informationsmöten och ges möjlighet till synpunkter ungefär som kommunen gjort med Stadskärnan.

Lars Fränne

Södertäljebo sedan 40 år

Till toppen av sidan