Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Ert slopade karensavdrag är en floskel, S

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vid förkylningssymtom ska du stanna hemma från jobbet. Foto: Janerik Henriksson/TT

Annons

Magdalena Andersson (S), Aida Hadžialić (S) och Ingela Nylund Watz (S) stoltserar i LT med att deras parti slopat karensavdraget, samtidigt som röster runtom i landet höjs om hur det slopade karensavdraget inte ens räcker till att täcka en halv lön. Återigen har den socialdemokratiskt ledda regeringen vilselett det svenska folket med vackra ord och dimridåer om handlingskraft.

Annons

Annons

Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska smittspridningen innefattar bland annat att anställda ska stanna hemma redan vid mycket lindriga luftvägssymtom, för att vara på den säkra sidan. I mitten av mars meddelade den socialdemokratiskt ledda regeringen att karensavdraget skulle slopas för att uppmuntra fler anställda till att följa myndighetens riktlinje.

I verkligheten har merparten av anställda inte fått den åtgärd som kommunicerats av regeringen. Beloppet som en anställd kan erhålla i karensersättning har schabloniserats till 700 kronor före skatt, vilket innebär att de allra flesta löntagare får betydligt lägre ersättning under karensdagen än vad som motsvarar ordinarie sjuklön. Utöver detta behöver den anställde själv aktivt söka om ersättningen från Försäkringskassan.

När Socialdemokraterna uppenbart har misslyckats med att genomföra ett slopat karensavdrag har i stället vårt parti tagit initiativet i riksdagens utskott. Det är hög tid att regeringen skyndsamt vidtar åtgärder för att slopa karensavdraget och så länge krisen råder ska sjuklönen betalas ut redan från första sjukdagen. Anställda behöver ekonomiska incitament som uppmuntrar dem till att stanna hemma vid minsta lilla symtom.

Att den som har symtom stannar hemma kan vara den viktigaste åtgärden för att bromsa smittspridningen. Men när den enskilde bär delar av kostnaden för att stanna hemma ökar i stället risken för att denne går till jobbet trots symtom.

Oscar Sjöstedt (SD)

ekonomisk-politisk talesperson

Gabriel Kroon (SD)

gruppledare, Region Stockholm

Annons

Annons

Till toppen av sidan