Annons

Annons

Annons

Kanalbygget

Debatt
Debatt: Här, Godner, har du något att snacka med Sjöfartsverket om

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Södertälje kanalmuseum består av flera informationstavlor.

Bild: Tomas Karlsson

Annons

På tisdagsmorgonen, dagen efter Annandagen, vid halv sex-tiden när solen just visade sig över Storgatans takåsar satt jag vid fönstret och läste dagens lokaltidning LT, oundviklig inte minst i dessa coronadagar. Jag skymtade i solskimret dimman över Södertälje kanal - den välbesökta vattenväg till regionens huvudort Birka, som måste ha fascinerat alla invånare och resenärer från tidig medeltid och framåt.

I tidningen kunde man läsa (LT, 14 april) att vårt kommunalråd Boel Godner (S) fått positivt svar på sitt arga brev till Sjöfartsverket, som beslutat stoppa det halvfärdiga slussprojektet i över ett år och sedan göra en ny upphandling. Hon har blivit lovad ett snart möte om saken för att, om jag förstått rätt, få till stånd någon slags kompensation.

Annons

Annons

Det är alltså nu dags för oss alla i Södertälje med omnejd att bli kreativa och förse Boel och hennes medföljare med slagkraftiga idéer inför i första hand denna sommar. I annat fall riskerar Coronaviruset och det havererade slussprojektet att tillsammans ta död på allt sommarliv i den en gång så populära badortsstaden. Tragiken i hela detta tillstånd är stor och sorglig.

Om det var Boel, LT eller kanalskimret i morgonsolen som satte fart på cellerna i mitt årsrika huvud låter jag vara osagt. Kanske Barbro Westerholm. Här är i alla fall ett kompensationsförslag att lansera för Sjöfartsverket för färdigställande senast i midsommar då, enligt vissa experter, folksamlingar kan komma att tillåtas igen.

Bakgrund: Nuvarande Södertälje kanalmuseum består av åtta, nu mer eller mindre demolerade, informationstavlor som berättar Södertälje kanals historia. Det är välgjorda, illustrativa tavlor som på ett bra och lättillgängligt sätt berättar om slussen och kanalen. De blev mycket uppskattade när de invigdes med viss pompa för flera år sedan.

Kanalmuseets skylt vid Hebbevillans gräsmatta har lossnat i kanterna.

Förslag: Gör en provisorisk promenadväg med förslagsvis 12–15 tavlor från exempelvis Stora torget till Gästhamnens servering eller tvärtom.

Annons

Självklara tavelplatser blir då till exempel dessa:

• Vid Gamla rådhuset med nya arkeologiska fynd och konstförening.

• Vid 0rionkullen med Konstnärskretsen och enkel servering.

Annons

• Vid Hebbevillan med nybyggd fristående kanalrestaurang.

• Vid i stort sett nuvarande Kanalmuseum. Eftersom slussprojektet står stilla borde leden till några av tavlorna kunna gå inom området.

• Vid Slussholmen med nyetablerat kafé. Här borde man också sätta upp den av slussprojektet förstörda litterära Göran Rosenbergtavlan. Till höger om Värdsholmshusen skymtar man från Slussholmen hans barndomsmiljö.

• Vid Ångfartyget Ejdern med sina sommarresor längs hela kanalen till Birka. Anslutning från bussar och pendeltåg.

• Vid Gästhamnen med sin servering och sina musikprogram.

Jag tror mig veta att humor också finns bland Sjöfartsverkets personal.

Folkhumorn kommer naturligtvis genast att döpa detta Södertäljes tillfälliga kanalmuseum till Haverimuseet. Det finns många göteborgare i stan.

Jag tror mig veta att humor också finns bland Sjöfartsverkets personal. ”Så låt gå för det”, kommer man att säga och betala vad det kostar.

Per Eric Mattsson

80+are med lite krut kvar

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan