Annons

Annons

Annons

Södertälje

Insändare
Insändare: Mälarprojektet är ett aprilskämt

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det lär dröja innan arbetet vid slussen i Södertälje kanal kan komma i gång.

Bild: Peter Johansson

Annons

Den 1 april brukar media skoja med oss läsare, vilket det inte är upplagt för i dessa tider. När jag läser rubriken i LT 1 april att slussbygget ska stoppas i ytterligare ett år går ändå tanken till ett aprilskämt.

Mälarprojektet är kantat av skandaler. Bygget skulle starta 2014 och vara klart 2017 och kosta cirka 1,5 miljarder kronor. Sjöfartsverket genomförde en oskicklig upphandling och ny entreprenör fick så småningom uppdraget. Då var vi i 2016. Projektet stötte på tekniska problem men förmodligen också samarbetsproblem mellan Sjöfartsverket och Züblin, som var den nye entreprenören.

Annons

Annons

Samarbetet avbröts hösten 2019. Nu letar man ny entreprenör, vilket först skulle ta ett halvår. Detta är nu förlängt med ett helt år! Och kostnaden kommer med all sannolikhet hamna över tre miljarder kronor.

Projektet ska ändå vara klart i december 2022 enligt Sjöfartsverket. En försening på fem år. Och minst den dubbla kostnaden.

Kompetensen hos Sjöfartsverkets ledning kan bara beskrivas med fula ord och den finns dokumenterad i ett annat stort skandalprojekt, den så kallade helikopteraffären.

Det gäller även att kommunen inte ska betala något för Lotsudden som vi tar över.

Jag tror att vi är många Södertäljebor som skulle vilja lägga ner projektet och tycker att Sjöfartsverket är skyldigt att återställa våra kanalpromenader, som vi har saknat i fyra år samt även att öppna vår andra slussövergång. Södertälje kommun borde driva detta mot Sjöfartsverket. Det gäller även att kommunen inte ska betala något för Lotsudden som vi tar över.

Det tål att påminna om att kommunen avstyrkte slussbygget i sitt remissvar 2013. Vi var flera insändarskribenter som instämde och dessutom påtalade de tekniska svårigheterna och ekonomiska riskerna. Tyvärr har farhågorna blivit besannade.

Ulf Sarlén

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan