Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

TV: ”Gör det omöjligt att hamstra läkemedel” – socialministern om nya reglerna

Från midnatt mot onsdag är det inte möjligt att hämta ut mediciner för mer än tre månaders bruk. Reglerna gäller tills vidare för att förhindra hamstring av läkemedel berättar socialminister Lena Hallengren.

Text: 

LIVE-TV: Följ senaste nytt kring corona-viruset – se sändningen från Expressen TV här:

Inbäddat innehåll

Socialminister Lena Hallengren och Läkemedelsverkets generaldirektör Catarina Andersson Forsman kallade klockan 9.15 på onsdagen till presskonferens med anledning av coronaviruset.

Annons

Annons

Där presenterade Lena Hallengren att det tillfälligt införts nya regler för att förhindra framtida brist på läkemedel.

I dag kan den som vill hämta ut läkemedel för en årsranson på apoteket, även om högkostnadskortet bara gäller när en hämtar ut medicin för tre månader framåt.

På måndagen beslutades om en begränsning som gör att privatpersoner bara kan plocka ut läkemedel för tre månader i taget. Det för att förhindra hamstring av läkemedel.

– Vi vill inte slänga en enda tablett i onödan, säger Lena Hallengren som försäkrar att det i dagsläget inte är brist på läkemedel utan att de nya reglerna är förebyggande.

Reglerna gäller från midnatt mellan tisdag och onsdag och tillsvidare så länge begränsningarna är nödvändiga säger Lena Hallengren.

Socialminister Lena Hallengren

Bild: TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan