Annons

Annons

Debatt
Debatt: Rädda våra småföretag på riktigt – tiden för halvmesyrer är passerad

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Coronakrisen riskerar att sätta många företag i konkurs, inte minns restauranger, kaféer och butiker. Foto: Johan Nilsson/TT

Annons

Det har talats om centrumdöden, om den fanns eller inte? Det diskuterades parkeringsplatser och dess priser, hyresnivåer samt andra faktorer.

Sedan kom coronaviruset. Centrumdöden slog till på riktigt. Nu tvivlar ingen, inte bara centrum, hela staden är lamslagen och nästan alla företag stora som små blöder.

Vi kan givetvis inte rädda allt och alla, en del kommer att gå under och människor kommer att förlora jobb och mer därtill.

Realistpartiet ställde sig bakom förslagen som kom via krisledningsnämnden (i praktiken kommunstyrelsen), vi avvaktade egna utspel innan vi såg vad som presenterades i stödpaketet till näringslivet.

Vi kan redan nu konstatera att detta inte räcker, vi måste göra mera.

Realistpartiet föreslår som tillägg i stödpaketet följande:

• Avgifter inom vatten, avlopp, sophämtning och samtliga tillsynsverksamheter ska tas bort helt under sex månader.

Annons

• Alla företag som hyr lokal av kommunens bolag och har drabbats hårt ska beviljas tre månaders gratis hyra samt ytterligare tre månaders anstånd vid behov. Ansökan ska vara enkel och snabb med endast sviktande kassaintäkter som underlag för att bli beviljad.

Annons

• Småföretagare som hyr av privata hyresvärdar är utlämnade till att hoppas på att värden sänker hyran med 50 procent under några månader, fastighetsägaren får dessutom tillbaka hälften av denna kostnad av staten som lovat ge 25 procent om hyresvärden ger 25 procent (En halvering av hyran för småföretagaren).

Hyresvärden kan mjölka dem oavsett om de har kunder eller inte. Detta försätter företaget i en skuldsituation som kan vara droppen till konkursen

Vi har förstått att en del privata aktörer inte har visat intresse för att hjälpa till med detta då småföretagen oftast har lämnat bankgarantier på hyror sex, nio eller tolv månader. Så hyresvärden kan mjölka dem oavsett om de har kunder eller inte. Detta försätter företaget i en skuldsituation som kan vara droppen till konkursen – osmakligt och kortsiktigt.

I Örebro kommun gick man ut och gav sina företagskunder två hyresfria månader till att börja med, man motiverade det även av egoistiskt skäl. ”Om vi inte ställer upp för våra företag nu så har vi tomma lokaler om några månader, och då kommer de verkligt stora kostnaderna för kommunen och samhället”.

Annons

Jag önskar att mina kollegor i övriga partier och att några stora centrala hyresvärdar också förstår detta. I värsta fall får vi som kommun gå in och förhandla med de privata aktörerna så att även deras hyresgäster får del av det statliga stödet, även om en del av kostnaden faller på kommunen.

Annons

Realistpartiets paket är 100 procent genomförbart. En pragmatiker och realist gör matematiken och kommer fram till att det är billigare för staden i längden att ta denna kostnad nu, än att få flera hundra företag försatta i konkurs och massarbetslöshet om några månader.

Vår stad har starka bolag och tillgångar, vi har råd att hjälpa stadens småföretag och därmed även lyfta den lokala kämpaandan och moralen. Hur ska vi annars bli Årets stadskärna om vi inte har kvar ett levande centrum och småföretagare är tanken?

Ekonomiskt svaga behöver extra stöd Inte bara företagen lider, vanligt folk förlorar sina arbeten och har ångest över hur kommande hyror ska betalas.

Det är här socialtjänsten kommer in, i dessa tider manar vi till att vara generösare än vanligt med pengar till hyresstöd, det är inte alla som har arbetslöshetsersättning, försäkringar, och fackförbund som hjälper dem. Även för dem som har så tar det ofta tid att få igång ersättningen – säg hellre ja än nej de kommande tre månaderna åtminstone.

Annons

Joakim Granberg

Realistpartiet

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy