Annons

Annons

Annons

Järna

Debatt
Debatt: Ishockeyn prioriteras framför fotbollen i Järna

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Anders Bengs, närmast i bild, har sagt till LT att det nya ishallskomplexet som ska byggas på Ljungbackens IP kan vara färdigt under nästa år.

Bild: Mathias Jonsson

Annons

Diskussionerna kring att förbättra Ljungbackens IP i Järna har varit igång ett tag. Likaså hur uppdateringen ska se ut och vart pengar ska satsas. Nu är det klart att det satsas 28 miljoner på en ny ishall med tillhörande omklädningsrum, samlingslokaler, ismaskinsrum, en tredje isyta etcetera. 

Noll kronor går till fotbollens förutsättningar.

Resultatraden ljuger inte: Ishockey IF–Fotboll IF 28 000 000–0.

Det innebär att hockeyn snart har tillgång till två ishallar och även en uterink. Fotbollen i Järna kammade noll. Ingenting kommer alltså i dagsläget göras för att förbättra fotbollens sorgliga situation på Ljungbacken.

Annons

Anders Bengs, driftchef i de södra kommundelarna, ser det som ett lyft även för fotbollen som kan dra nytta av gym, omklädningsrum och samlingslokaler. Jo, så kan det vara. Faktum kvarstår ändå att det fundamentala problemet är planbrist för fotbollslagen i Järna. Att vi har tillgång till gym, omklädningsrum och samlingslokaler förbättrar knappast situationen gällande träningstider för fotbollslagen som trängs på en sliten konstgräsplan. FC Kallfors växer och redan i år är det fullt på fotbollsplanerna. Hur kommer det se ut nästa säsong?

Annons

Kommunen har tidigare meddelat att en andra konstgräsplan inte är aktuell i dagsläget. Man ska alltså behålla gräsplanen i nuvarande tappning. En gräsyta som är spelbar fyra månader per år. Hur tänker man kring det?

Fotbollen är hårt, hårt bortprioriterad i Järna kommundel.

En andra konstgräsyta skulle lösa all problematik med träningstider för fotbollen i Järna i decennier men dessa pengar läggs i stället på en lyxig tillvaro för hockeyn med bland annat en tredje isyta. Med det kan vi konstatera att fotbollen är hårt, hårt bortprioriterad i Järna kommundel.

Än så länge tänker man inte heller bygga några vettiga omklädningsrum åt fotbollen. Fotbollsspelarna får fortsätta stå utomhus i halvtid då samtliga omklädningsrum byggs i anslutning till hockeyhallen. Det finns ingen möjlighet att hinna ta sig dit i paus – de ligger galet långt bort från fotbollplanen.

Det som möjligtvis, jag säger möjligtvis, kan bli en förbättring för fotbollen är om det usla ljuset som ska lysa upp fotbollsplanerna byts ut. Vi har påpekat för kommunen att ljuset är under all kritik och vi hoppas det kan bli en verklighet med ny belysning till hösten då mörkret kommer. Men ingenting kring detta är klart.

Annons

Det som också har sagts lite så där i förbifarten är att det, sedan länge, utslitna konstgräset skulle bytas ut. Törs vi tro på det eller är pengarna slut nu? Vi får väl se framöver, men som det är nu är vi långt ifrån nöjda med att bli helt bortprioriterade av kommunen.

Noterbart är också att på skissen över det nya ishallskomplexet sitter endast Järna SK:s klubbmärke tillsammans med allas vår gemensamma kommunala logga på fasaden. Skattebetalarnas logga.

Om det är som man säger att detta byggs även för fotbollen bör väl FC Kallfors logga också finnas på plats?

Fredrik Axelsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan