Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaCoronaviruset

Lillan Hedlund
Lillan Hedlund: Därför är nästan allt vårt innehåll om corona plusmärkt

Text: 

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Lillan Hedlund, chefredaktör LT. Bild: CDC, Alissa Eckert, Dan Higgins / Mattias Holgersson

Annons

Jag har fått flera synpunkter på att allt innehåll i LT som handlar om corona ska vara öppet och gratis för alla att läsa eftersom det är samhällsinformation.

I det här sammanhanget behövs ett tydliggörande. Vår huvuduppgift på LT är att skildra, granska och ifrågasätta det som händer i vårt samhälle. Det gör vi genom journalistik i olika prenumerationsformer, digitalt och via vår papperstidning.

Annons

Samhällsinformation ges däremot av myndigheter, som exempelvis Folkhälsomyndigheten när det gäller det nu aktuella coronaviruset.

Annons

LT är ett privat företag och vi tar betalt för vår journalistik. Det har vi alltid gjort för vår prenumererade morgontidning, och sedan flera år tillbaka tar vi även betalt för vårt digitala innehåll. Precis som majoriteten av lokala dagstidningar gör i dag. Det som skiljer sig mellan olika tidningar är ofta vilken betalningsmodell man har valt. Vi har valt vägen att låta alla våra artiklar vara öppna för läsning för alla, kunder eller inte, den första timmen efter att vi har publicerat. Därefter behöver du vara kund hos oss för att kunna ta del av innehållet.

Krasst sett, vår journalistik görs för våra kunder.

Men ingen regel utan undantag. Vid exempelvis VMA (viktigt meddelande till allmänheten) går varningen ut som en öppen artikel för alla, kund eller inte.

När det gäller det nu högaktuella coronaviruset så har vi, tack vare ett samarbete med Expressen, dagligen kunnat livesända presskonferenser som hålls av bland annat Folkhälsomyndigheten, Regeringen och Region Stockholm. De livesändningarna kan vem som helst ta del av på vår sajt och i vår app. De är öppna för alla.

Utan att förringa allvaret med den pandemi som corona nu klassas som, så är synpunkten att viktiga nyheter i LT ska vara gratis inte på något vis ny. Jag möter de här reaktionerna regelbundet vid stora nyhetshändelser. Men även i samband med nyheter som för den breda allmänheten inte betraktas som särskilt stora, men som däremot är oerhört viktiga för en mindre grupp invånare som känner sig berörda.

Annons

Annons

Och journalistik är viktigt - det är jag den förste att hålla med om. Det är därför vi tar betalt för vårt innehåll. Ska vi kunna bedriva den journalistiska verksamhet som vi i dag gör på LT så måste vi finansiera det. Inga intäkter, ingen journalistik. Så enkelt, och svårt, är det.

Annons

Annons

Till toppen av sidan