Annons

Annons

Annons

Annons

Nedläggningen av Nova

Debatt
Debatt: Nova förtjänar att räddas

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande David Winerdal (KD) och vice ordförande Ingela Evegård (S). Foto: Elias Zazi och Magnus Grimstedt

Annons

Äntligen har ordförande David Winerdal (KD) tagit till sig att någorlunda svara på kritiken angående nedläggningen av Nova (LT, 25 februari). I och med det debattinlägget förs nu ett ”öppet krig” i kultur- och fritidsnämnden. På ena sidan en samlad opposition och på andra sidan ordförande, David Winerdal samt vice ordförande Ingela Evegård (S).

Till sin hjälp har Winerdal och Evegård den tillförordnade chefen på kultur- och fritidskontoret – Helena Hellström. Att den så kallade opartiske kontorschefen också skriver under inlägget i LT är ren skandal. Kontorets tjänstepersoner ska vara opolitiska och värna om demokratin.

Annons

Det som sker inom väggarna på kultur- och fritidsnämnden är en stor irritation över kontorets arbete med sin budget och prioriteringar. Ordförande gör gällande att de som besöker Nova inte är den grupp som ligger inom uppdraget för kultur- och fritidsverksamheten, nämligen barn upp till 18 år. Medan nämnden under flera år har talat om att vi även måste se över aktiviteter för unga vuxna i åldern 18 till 25.

Annons

Jag blir rädd när ordförande raljerar över besökarna som Nova når. Under ett sammanträde sa ordföranden, citat: ”De som besöker Nova är vuxna främst från andra kommuner, med diagnoser som behöver social hjälp, vem skulle inte vilja komma till en verksamhet och bli servad med utrustning och personal?”.

Han anser inte endast att det är fel åldersgrupp som besöker Nova utan att besökarna lider av diagnoser och sociala störningar

Att höra ordföranden säga så är fruktansvärt och jag tar illa vid mig.

Han anser inte endast att det är fel åldersgrupp som besöker Nova utan att besökarna lider av diagnoser och sociala störningar, vilket inte faller inom nämndens ansvarsområde.

Med de orden anser sig ordföranden ännu starkare övertygad om att det var rätt beslut att lägga ned verksamheten. Det stärker mig ännu mera i min övertygelse om att verksamheten ska drivas vidare.

Att hela nämnden håller på att avdemokratiseras är helt uppenbart, när vice ordförande Ingela Evegård och kontorets högste chef hejar på och vill ta snabba beslut utan ifrågasättande.

Annons

Under samma sammanträde som när ordförande raljerar över besökarna på Nova säger David Winerdal att ”nämnden måste ju förstå att det är mycket lättare att bedriva arbetet i nämnden när alla är eniga”.

Vice ordförande Ingela Evegård uttrycker att oliktänkande och de som inte är eniga bara förstör.

Maktfullkomligheten är total och respekten för andra demokratiska partier är noll. Med avsaknad av demokrati vill vice ordförande driva arbetet i nämnden.

Marcus Haavisto (RP)

ledamot kultur- och fritidsnämnden

Annons

Annons

Till toppen av sidan