Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Ökad chans att stoppa arbetsplatsolyckor

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Skribenten skriver att det dagligen inträffar 400–500 arbetsplatsolyckor i Sverige. Foto: Fanni Olin Dahl/TT

Annons

Jag blev glad efter att ha läst den debattartikel i Dagens Nyheter som arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), If Metalls ordförande Marie Nilsson och Byggnads ordförande Johan Lindholm hade skrivit tillsammans. De berättade att regeringen nu har lagt fram förslag för riksdagen om att fackens regionala skyddsombud ska få rätt att ingripa mot olycks- och hälsorisker på varje arbetsplats som har kollektivavtal.

Annons

Annons

Hittills har de bara haft rätt att agera om respektive fackförbund har haft en medlem på arbetsplatsen. Det är många arbetsplatser som exempelvis är bundna av kollektivavtal eftersom företaget är medlem av en arbetsgivarorganisation men där ingen av de anställda är medlem i facket.

Särskilt gäller det på arbetsplatser där många ”utstationerade” från andra EU-länder jobbar och där kunskapen om svenska arbetsmiljöregler är låg.

Varje dag sker 400–500 arbetsplatsolyckor i landet och varje vecka dödas i genomsnitt en anställd i sitt arbete. Olyckor och mänskliga tragedier som i många fall kan förhindras när de regionala skyddsombuden får ökad rätt att bevaka riskerna på arbetsplatser med dåligt skyddsarbete.

Bra gjort av regeringen och de fackliga organisationerna.

Sedan kan jag läsa på tidningen Arbetet att Centerpartiet och Liberalerna inte kommer att stödja detta viktiga förslag. Därför tycker jag att Vänsterpartiet ska använda sina goda kontakter med Moderaterna och Kristdemokraterna och övertyga dem att hjälpa till att rösta igenom förslaget. Då får de regionala skyddsombuden ökade möjligheter att ingripa och förhindra arbetsplatsolyckor.

Bosse Elmgren

Annons

Annons

Till toppen av sidan