Annons

Annons

Annons

Reidar Carlsson

ledare centerpartistisk

Reidar Carlsson
Reidar Carlsson: Rasar stödet för Vänsterpartiet när Jonas Sjöstedt avgår?

Text

Detta är en opinionstext.LT:s ledarsida är fristående, men delar Centerpartiets värderingar.

Risken är stor att Vänsterpartiet tappar väljare när den populäre Jonas Sjöstedt avgår som partiledare i maj. En del röstar troligen på Vänsterpartiet just på grund av att de gillar Jonas Sjöstedt. Foto: Tomas Oneborg, TT.

Annons

Jonas Sjöstedt är en populär partiledare. 40 procent säger sig ha ganska eller mycket stort förtroende för V-ledaren, enligt en Novusmätning. Det är klart mest av alla partiledare.

40 procent är också mycket mer än de lite dryga tio procent som Vänsterpartiet har i de senaste väljarbarometrarna och klart bättre än de 8,0 procent som partiet fick i valet 2018

Stämningen i Vänsterpartiet verkar också god, delvis på grund av de goda opinionssiffrorna, delvis på grund av att partiet genom samarbetet med Moderaterna och Kristdemokraterna har lyckats tvinga regeringen både att höja statsbidragen till kommunerna och att skjuta på reformeringen av Arbetsförmedlingen.

Annons

Men egentligen borde Vänsterpartiet ha haft ännu bättre siffror. Förra gången Socialdemokraterna samarbetade högerut var på slutet av 1990-talet, då S-regeringen sanerade den svenska ekonomin tillsammans med Centerpartiet. Många S-väljare gick då till Vänsterpartiet, som fick hela 12,0 procent i riksdagsvalet 1998.

Annons

Kvinnorna går fortfarande till Vänsterpartiet. Men männen går till Sverigedemokraterna.

Även i dag lämnar besvikna väljare Socialdemokraterna. Men nu är väljarströmmarna lite annorlunda. Kvinnorna går fortfarande till Vänsterpartiet. Men männen går till Sverigedemokraterna.

Jonas Sjöstedt tänker avgå vid partikongressen i maj, och flytta till Vietnam, där hans fru är ambassadör. Allt pekar på att partiets vice ordförande Nooshi Dadgostar efterträder honom.

Det är en klar nackdel att ha blivit partiledare bara för att alla andra tackade nej.

Nooshi Dadgostar är nästan helt okänd för det svenska folket. Hon har varit partiets talesperson i socialförsäkringsfrågor, men har inte gjort speciellt mycket väsen av sig i offentligheten.

Det är därför svårt att bedöma hur hon kommer att klara uppgiften att bli partiledare. Hon har fördelen av att ha ett enat parti bakom sig – vilket är ovanligt för Vänsterpartiet – men det är en klar nackdel att ha blivit partiledare bara för att alla andra tackade nej.

Kortsiktigt kan detta gynna Vänsterpartiet. Men långsiktigt kan det bli tvärtom.

Annons

Det är också svårt att se hur Nooshi Dadgostar ska kunna locka nya väljare till Vänsterpartiet. Snarare är risken stor för att partiet tappar stöd när den populäre Jonas Sjöstedt avgår. Även om just Jonas Sjöstedt är ett bra exempel på att det inte finns någon direkt överensstämmelse mellan förtroendet för partiledaren och partiets opinionsstöd, så lär det ändå finnas en del väljare som röstar på Vänsterpartiet just på grund av att de gillar Jonas Sjöstedt.

Annons

Nooshi Dadgostar blir med stor sannolikhet Vänsterpartiets nästa partiledare. Foto: Henrik Montgomery/TT

Politiskt sett kommer antagligen Nooshi Dadgostar att driva samma linje som Jonas Sjöstedt, och försöka stoppa C- och L-förslag genom nya överenskommelser med Moderaterna och Kristdemokraterna. Kortsiktigt kan detta gynna Vänsterpartiet. Men långsiktigt kan det bli tvärtom.

Socialdemokraterna lär inte glömma att Vänsterpartiet motarbetade en S-ledd regering. Och Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna lär knappast tacka Vänsterpartiet för ett gott samarbete efter nästa val, oavsett om detta blir ett extraval eller ett ordinarie val.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan