Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Strutspolitik i stället för klimatpolitik

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Södertälje stadshus – eller är det Södertälje strutshus? Foto: TT och LT-arkiv

Annons

Denna fredag är det Alla hjärtans dag, men också en dag utlyst för global strejk för klimatet.

Greta Thunbergs världsomspännande rörelse Fridays for Future mobiliserar ytterligare en i raden av manifestationer för att få makthavarna att inse det 15 000 nationella och internationella vetenskapsmän har insett: jordens planetära gränser tvingar mänskligheten att inom loppet av cirka tio år radikalt ändra sin samhällsordning, sina produktionssätt och levnadsvanor om det ska vara möjligt att sätta stopp för en global utveckling mot en obeboelig planet.

Ingen kan ha undgått rapporterna om megabränderna i Australien, Kalifornien, Amazonas och Grekland; de extrema översvämningarna i bland annat Indonesien, Italien, Indien; extrema temperaturer i Antarktis och Arktis, smältande glaciärer, torka och stormar – som ett resultat av rovdrift av jordens resurser.

Annons

Annons

Det som görs är inte tillräckligt och genomförs inte tillräckligt snabbt.

Fakta som levereras är förskräckande. Växthusgaserna i atmosfären är högre än någonsin tidigare i planetens historia. Koncentrationen av koldioxid har ökat med 40 procent sedan förindustriell tid, i första hand till följd av förbränning av fossila bränslen och i andra hand på grund av förändrad markanvändning. Utsläppen av växthusgaser fortsätter att stiga, trots åtaganden från olika länder att i enlighet med Parisavtalet försöka åstadkomma väsentliga reduktioner.

Det som görs är inte tillräckligt och genomförs inte tillräckligt snabbt. I Sverige visar Naturvårdsverkets kvartalsvisa uppföljning att under andra kvartalet 2019 ökade utsläppen med 3,4 procent jämfört med andra kvartalet 2018. Störst ökning skedde inom inrikes transporter (+13,3 procent), medan utsläppen från industrin minskade med 5,3 procent enligt preliminär statistik.

Flera städer, kommuner och nationer runt om i världen, ja till och med EU, har tagit till sig de allvarliga och återkommande varningssignalerna från vetenskapen och beslutat att utlysa nödläge för klimatet.

I Södertälje har Vänsterpartiet och även folkrörelsen Fridays for Future uppmanat Södertälje kommun att göra samma sak genom partimotion respektive medborgarförslag. Men den styrande majoriteten, med Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna i spetsen, har kallsinnigt avvisat förslaget som onödig symbolpolitik.

Annons

Man ser inte ens ett nödläge för klimatet som viktig signalpolitik, vilket till exempel miljöpartisten Pär Holmgren i EU-parlamentet gör.

Annons

Vad gör majoriteten i miljönämnden och i kommunstyrelsens hållbarhetsutskott i stället? Jo, stoppar huvudet i sanden och skapar strutspolitik istället för klimatpolitik. Det är en mycket märklig hållning då deras partikamrater, i synnerhet inom S och inom MP, såväl i Europaparlamentet som i andra svenska kommuner/städer fullt ut har ställt sig bakom uppmaningen att utlysa nödläge för klimatet.

Men, det är inte helt kört. När såväl Vänsterpartiets motion som Fridays for Futures medborgarförslag kommer på kommunfullmäktiges bord, finns det fortfarande en chans för den styrande majoriteten att lägga ner eventuell prestige, dra strutspolitiken ur sandhålet och backa upp det förslag om nödläge som klimatet kräver. Klimatet kan inte vänta. Det är inte ”business as usual” längre.

Eva Bjurholm

klimatpolitisk talesperson, Vänsterpartiet Södertälje

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan