Annons

Annons

Annons

Södertälje

Debatt
Debatt: Teateramatörerna behöver en lokal – nu

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det fanns en tid när Södertäljes teateramatörer, STA, hade en lokal. Som i september 2013 när Anton Tjechovs Onkel Vanja sattes upp. På bilden syns Bodil Lundeberg (som Jelena Serebrjakova) och Mats Enlund (Michail Astrov). Foto: Christina Hjalmarsson

Annons

Vår tidigare kulturminister Bengt Göransson (S) var väl medveten om kulturskaparnas situation. Han är värd att lyssna till. Hans huvudbudskap till politiker och tjänstemän var: ordna med lokaler! Det är det viktigaste. Resten sköter kulturutövarna själva – där råder det aldrig brist på idéer och inspiration.

Han har rätt.

En del kulturaktörer i Södertälje har tillgång till någorlunda passande lokaler, andra inte. Vad gör kommunen för att förbättra situationen?

För ett år sedan, i februari 2019, undertecknades en samverkansöverenskommelse mellan Södertälje kommun och ”Idéburen verksamhet”. I den nämns bland annat vikten av transparens och kontakt mellan föreningslivet och kommunen – att man från båda håll respekterar varandra och också inser vad man har för skyldigheter. Fina ord, men vad händer i det verkliga livet?

Annons

Annons

Bengt Göransson (S) var Sveriges kulturminister 1982–1991. Foto: Leif Larsson

I Södertälje har vi en av Sveriges största amatörteaterföreningar, STA. Föreningen har genom åren haft en gedigen, betydelsefull verksamhet som inte nog kan överskattas. Här har många ungdomar skolats och mognat för att sedan berika kulturlivet både i Södertälje och runt om i vårt land. Teatergrupperna har i alla år bidragit till att ge barn och ungdomar bättre självkänsla som stärkt dem inför vuxenlivet.

STA blev tvingade att lämna Sagateatern för mer än tre år sedan, en lokal de investerat mycket pengar och många arbetstimmar i och som de haft full verksamhet i under många år och som också många andra kulturgrupper har kunnat utnyttja.

Ännu har STA ingen motsvarande lokal. Föreningen tappar nu medlemmar, främst därför att kommunen inte lever upp till punkten ”Att underlätta och möjliggöra för idéburen sektor att genomföra sin verksamhet”.

Skulle det varit på samma sätt om det hade handlat om en idrottsförening med 250 medlemmar? Svårt att tro.

Hur är det möjligt att det inte ageras i denna fråga med synliga resultat? Vad vi har förstått så är det STA som tvingas driva denna fråga utan motsvarande engagemang/samordning från berörda i kommunen. Det är lätt att säga ”det finns ingen passande lokal, vi får vänta och se”.

Skulle det varit på samma sätt om det hade handlat om en idrottsförening med 250 medlemmar? Svårt att tro. Man hade inte struntat i om den inte kunde utöva sin verksamhet. Man hade inte låtit det passera över tre år utan aktion. Tänk SSK – tre säsonger som landhockey. Eller att SSS får träna på land, torrsim.

Annons

Annons

Vem har ansvaret? Är detta en fråga som ligger på ”någon annans” bord? Hela tiden.

Utse någon att leda frågan, att gå före. Som är kulturintresserad. Och ge denne någon fullt mandat att driva frågan. Låt kulturen och kulturföreningarna bli viktiga på riktigt. Vi önskar att ni politiker och tjänstemän aktivt ska kunna driva dessa frågor, ligga före eller åtminstone jämsides med kulturlivet och kulturföreningarna. Aktiv vision, inte bara administration. Och naturligtvis i samverkan med ”kulturen”.

Det gagnar demokratin, det skapar samhörighet och stolthet. Idéer kommer till sin rätt när de uppmuntras. Hjälp STA till en bra spellokal nu. Inte i morgon.

Ami Lönnroth, Vendelas vänner, Annika Fridman, Oktoberteatern, Birger Svanteson, Södertälje konstnärskrets och Vendelas vänner, Birgitta Edström, Mötesplats Enhörna, Bo Lindell, Musikteater 89, David Nilsson Hamne, fotojournalist, Gerd Örvind, Vendelas vänner, Helena Cronholm, Vox humana Södertälje, Kerstin Medin, Södertälje jazz- och bluesförening, Kristina Möller, Kulturhistoriska föreningen, Margareta Lithén, journalist, Maud Nilsson Möller, Kulturhistoriska föreningen, Ninne Olsson, Oktoberteatern, Olof Näslund, fotograf, Olof Oscarson, musiker, Peder Edström, Vendelas Vänner, Perry Göransson, Södertälje kammarmusikförening, Pia Lillieborg, Kulturhistoriska föreningen, Tord Hansén, Kulturhistoriska föreningen, Anders Byström, Musikteater 89, Berolin Deniz, Läsfrämjarinstitutet, Dennis Önder, Oktoberteatern, Erik Dahlbäck, Musikteater 89, Eva Rehme, före detta bibliotekarie, Grete Havnesköld, Livet Bitch!, Johanna Thor, Livet Bitch!, Jonas Holmberg, Oktoberteatern, Kersti Olin, Musikteater 89, Lasse Karlsson, komiker, Marianne Mikhail, Livet Bitch!, Marlen Eskander, Läsfrämjarinstitutet, Martin Lindberg, Musikteater 89, Rolf Ericson, tidigare i Kulturhistoriska föreningen, Simon Mezher, Oktoberteatern, Yelda Hadodo, Läsfrämjarinstitutet, Ylva Paulsson, Vox humana Södertälje

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan