Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Kommunals avtalskrav är viktiga för välfärden

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kommunal, som organiserar brandmän och flera andra av välfärdens yrkesgrupper, har högre löner och hållbara arbetstider som sina viktigaste krav i avtalsrörelsen. Foto: Andreas Hillergren/TT

Annons

Nu har förhandlingarna kring arbetsmarknadens största avtal startat. Kommunal går in i stenhårda förhandlingar med Sveriges kommuner och regioner (SKR) för bättre löner, arbetsmiljö och arbetsvillkor för undersköterskor, vårdbiträden, barnskötare, brandmän och flera andra viktiga yrkesgrupper inom välfärden.

Det handlar om förutsättningarna för oss som jobbar i den svenska välfärden. Det handlar om att värdesätta den yrkesskicklighet som finns. Och det spelar roll – inte bara för alla oss som jobbar inom välfärden, varav 350 000 medlemmar i Kommunal. Utan precis lika mycket för alla oss som tar del av välfärden. Vi som har barn i förskolan eller skolan, som har hemtjänst eller när vi behöver söka vård. Det är förutsättningarna för personalen som avgör kvalitén.

Annons

Därför kräver Kommunal:

Annons

• Mer pengar i plånboken. Kommunal kräver löneökningar med 3 procent och utöver det ett särskilt utrymme på 0,5 procent som lokalt fördelas till yrkesutbildade grupper inom vård, skola och omsorg.

• Hållbara arbetstider. Det handlar om fridagar, arbetstidskonton, kortad nattarbetstid och sammanhållen semester. Dessutom vill vi agera mot så kallade delade turer. Vi kräver att det ska kosta pengar för de arbetsgivare som splittrar upp arbetsdagarna med några obetalda timmar utan jobb mitt på dagen.

Arbetsgivarnas krav på mer flexibilitet är helt verklighetsfrånvända.

Mot oss har vi arbetsgivare som inte vill garantera några löneökningar i centrala avtal och som vill ha ännu mer av vad de kallar flexibilitet i arbetstiderna. Kommunal kan bara konstatera att arbetsgivarnas krav på mer flexibilitet är helt verklighetsfrånvända. Arbetstiderna är redan så flexibla att medlemmar blir sjuka. I stället borde SKR fundera på hur arbetstiderna kan bli hållbara och hur arbetsmiljön kan förbättras – och säga ja till Kommunals krav.

Avtalsrörelsen är inledd för landets undersköterskor. Foto: Bertil Ericson/TT

Annons

Rekryteringsbehoven till välfärden är enorma och nu måste allt göras för att både behålla den personal som finns och locka nya. Om arbetsgivarna vill ha en sportslig chans att hantera de utmaningar vår välfärd just nu står inför är satsningar på personalen ett måste.

Därför är det inte bara viktigt för våra medlemmar att vi lyckas. Det är avgörande för Sverige och vår generella välfärdsmodell. Viktigt för alla oss som vill ha en fortsatt hög kvalité i vår fantastiska välfärd.

Jessica P Klemetsson

avdelningsordförande i Kommunal Stockholms län

Annons

Annons

Till toppen av sidan