Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Utveckla Hjälplinjen – så att fler får hjälp i tid

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Den nationella Hjälplinjen för människor i kris försvinner. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Annons

Nationella Hjälplinjen, som erbjuder samtalsstöd för människor i kris, ska läggas ner vid årsskiftet. Funktionen ska i stället föras över till regionerna. Det är ett stort svek mot alla som ringer och får hjälp anonymt.

Vi vet att den psykiska ohälsan växer, och att trycket på andra ideellt drivna hjälplinjer, redan är för stort.

Rapporter från Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen har under flera år visat, att den psykiska ohälsan bland barn och unga ökar. Detta är djupt oroande.

Annons

Annons

Psykisk ohälsa florerar också bland medelålders och äldre. Bland pensionärer finns många som kämpar med psykisk ohälsa utan att få rätt diagnos, stöd och behandling.

Varje dag tar en person över 65 år, oftast en man, sitt liv i Sverige. Anledningen är många gånger ofrivillig ensamhet. Här rycks nu Hjälplinjen bort. En möjlig livlina för människor med bland annat självmordstankar.

Depression och ångest handlar inte om en flyktig sinnesstämning, som man kan ta sig ur med egen viljeansträngning.

Psykisk ohälsa möts inte sällan av fördomar och okunskap, som skapar känslor av skuld, skam och utanförskap hos den som är psykiskt sjuk. Depression och ångest handlar inte om en flyktig sinnesstämning, som man kan ta sig ur med egen viljeansträngning. Detta kan vara svårt att förstå för människor, som aldrig själva lidit av någon psykisk sjukdom.

Här kan de som bemannar Hjälplinjen också motverka stigmatiseringen. Hjälplinjen erbjuder tillfälligt stöd vid psykisk kris eller svåra livssituationer via en jourtelefon, som är öppen alla dagar. Att stänga ner Hjälplinjen, som är en livlina och tröst för många plågade människor och hänvisa till regionerna utan att ha en konkret plan för hur detta ska gå till, är både ansvarslöst och oanständigt.

Annons

Detta beslut måste vara fattat av människor bakom ett skrivbord, utan egen personlig erfarenhet av vad psykisk ohälsa är.

Utveckla Hjälplinjen istället för att avveckla den - så att fler får tidig hjälp.

Christer Olsson

psykolog och författare

Annons

Annons

Till toppen av sidan