Annons

Annons

Annons

Basket

Klubbarnas ilska efter Astra Zenecas slopade sponsring: ”Sticker i ögonen”

Över tusen ungdomar i Södertälje påverkas när Astra Zeneca slutar sponsra idrotten.
Något som lämnar de största klubbarna oförstående till strategin.
– Att de väljer att sponsra kommunal verksamhet som Tom Tits Experiment sticker i ögonen på mig, säger SBBK:s nuvarande och SSK:s blivande klubbdirektör Robert Andersson.

Text

Robert Andersson är en av flera besvikna klubbledare efter Astra Zenecas besked. Foton från LT:s arkiv.

Annons

Beskedet att läkemedelsjätten Astra Zeneca stryper allt stöd till den lokala idrotten i Södertälje, precis som företaget tidigare gjort i Göteborg, slår hårt mot de fyra stora klubbar som fått ekonomiskt stöd: SBBK, SSK, Assyriska och Syrianska.

Långt över tusen barn och ungdomar riskerar att på sikt påverkas av nyheten.

– Det är en sorglig utveckling för Södertälje. Ett hårt slag mot idrotten. Jag undrar hur vi ska få igen det. Vem tar ansvar nu? Kliver kommunen fram? Vill Scania ta ett större ansvar? För oss har Telge-koncernen, Scania och Astra Zeneca varit de tre stora sponsorerna, säger Assyriskas ordförande Moussa Esa.

Fotbollsklubben, vars A-lag nu för en kommersiellt lågprofilerad tillvaro i division två, har över 300 ungdomar i verksamheten. Och Astra Zenecas beslut gör att AFF tappar 150 000 över två år. Summan krymper till 75 000 kommande år, men försvinner helt från 2021.

Annons

Annons

– Det kommer påverka på ett ganska direkt sätt. Vi får ännu mindre resurser. Vi kommer ha färre utbildade ledare. Mindre öppettider på vårt ungdomskansli, där vi har aktiviteter som tjejkvällar och läxläsning. För vi har ju inte de resurserna egentligen, säger Moussa Esa.

Hur kommer det här att påverka era barn och ungdomar, och exempelvis medlemsavgifterna?

– Vi ska göra vårt yttersta för att det inte ska påverka familjerna. För att dra in sponsorer från annat håll. För att det inte ska drabba ungdomarna. Vi tycker det är sorgligt och vi förstår inte riktigt hur de har tänkt här, som en stor aktör i stan.

Inte heller SSK:s marknadschef Magnus Karlsson köper hur läkemedelsjätten resonerar.

– Det pratas väldigt mycket om CSR-projekt i dag. Och vi har ett jättestort CSR-projekt. Vilka vill gå in och betala för att vi tar hand om 600 ungdomar? Vår ungdomsverksamhet är för mig något som hela samhället har nytta av. Och så är det med alla idrottsföreningar. De bidrar till samhället och fostrar ungdomar till bra människor och lagspelare, säger Karlsson.

SSK förlorar den här säsongen hälften av ett sexsiffrigt belopp. Och klubbens brutna räkenskapsår gör att SSK hade budgeterat med hela sponsorstödet.

– Det var en klar peng. Det blir extra problematiskt. Astra Zeneca är absolut inte vår största sponsor, men en av våra större. Det är en tung förlust för oss och det kommer krävas hårt jobb och många nya sponsorer för att ta igen, säger Karlsson.

Annons

För SBBK:s närmare 800 aktiva barn- och ungdomsspelare kommer effekterna inte märkas av. Inte den här säsongen i alla fall.

Nu får elitlagen ta smällen när uppemot 40 procent av intäkterna till ungdomsverksamheten försvinner.

Annons

– Barn och ungdom kan man inte röra. Det finns inte i det här läget. Däremot kanske vi måste göra vissa justeringar. Det här är en stor post. På tjejsidan har vi jobbat med en plan där vi förstärkt truppen och vi hade en plan för Kings också. Men där måste vi tillfälligt dra i nödbromsen. Vi kanske måste släppa spelare, säger klubbdirektören Robert Andersson och fortsätter:

– Jag tycker att det är oerhört trist och tråkigt besked. Sedan får de bestämma över sin plånbok. Vi är mitt i säsongen och framförhållningen för ett sådant stort företag, som vi haft ett samarbete med i 40 år, det kan man ha synpunkter på. Om det inte är idrott utan något annat de vill stötta så är det deras beslut. Men det är ett tufft slag. Ett lokalt förankrat och jättestort företag. Det får ganska stora effekter.

I Syrianska är ordföranden Iso Gursac bekymrad över att det kan bli tal om åtstramningar i den runt 400 barn stora ungdomsverksamheten.

– Det är absolut beklagligt, säger han och fortsätter:

– Nu måste vi kolla på vad vi kan dra ned. Vilka aktiviteter vi ska dra ned. Vi har försökt lyfta upp flickverksamheten. Det är i princip nolltaxa där, alltså inga avgifter mer än en hundring i medlemsavgift. Det blir ju lidande. Nu kan man inte stötta flickfotbollen på samma sätt. Kanske inte starta fler flicklag på samma sätt som vi hade tänkt. Eller göra andra aktiviteter med barnen.

Är det bara flickfotbollen som kommer att påverkas?

– Vi kommer att försöka balansera det. Vi får väl se hur det blir.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan