Annons

Annons

Annons

Reidar Carlsson

ledare centerpartistisk

Reidar Carlsson
Reidar Carlsson: Sjukhusskandalen visar att lagen måste ändras

Text

Detta är en opinionstext.LT:s ledarsida är fristående, men delar Centerpartiets värderingar.

Sjukvården är den viktigaste frågan för väljarna i dag, enligt SOM-institutet vid Göteborgs Universitet. Det är lätt att förstå. Många tycker att det finns stora brister i sjukvården.

Och visst finns det problem, med bland annat alldeles för långa köer. De senaste veckorna har dock sjukvården haft enorma problem i fem regioner: Västmanland, Uppsala, Dalarna, Södermanland och Örebro. Bland annat har operationer fått ställas in. Patienter som väntat i månader på sin operation får nu fortsätta vänta.

Alla inställda operationer på grund av skandalen kring Apotekstjänst visar att lagen om offentlig upphandling måste skrivas om så att det i praktiken, och inte bara i teorin, går att ta hänsyn till kvalitet och inte bara till pris. Foto: Ingvar Karmhed, TT.

Annons

Annons

Orsaken är brist på förbrukningsvaror som engångshandskar, kanyler och kompresser. De fem regionerna har bytt leverantör till företaget Apotekstjänst, som inte har klarat att leverera, trots att företaget vann upphandlingen i maj 2018 och därför har haft lång tid på sig att planera verksamheten.

Det här är en stor skandal. Apotekstjänst skulle aldrig ha fått uppdraget. Företaget har misslyckats med leveranser tidigare, och Inspektionen för vård och omsorg menade 2014 att företaget saknade den egenkontroll som krävs när man jobbar med hälso- och sjukvård.

Att Apotekstjänst trots detta fick uppdraget beror på att företagets bud i upphandlingen var lägst, 14 miljoner per år lägre än den tidigare leverantören Mediqs bud på 60 miljoner. Och Varuförsörjningsnämnden, som förser de fem regionerna med sjukvårdsmateriel, vågade inte annat än att välja det lägsta budet.

Det är nästan omöjligt att i domstolen bevisa vad kvalitet är

Det är lagen om offentlig upphandling som avgör vilken leverantör som skall väljas. Lagen säger att grunden för utvärdering av anbud skall vara "bästa förhållandet mellan pris och kvalitet”. Det går alltså att ta hänsyn till kvaliteten, men oftast är det bara priset som avgör. Orsaken, enligt Centerpartiets sjukvårdspolitiska talesperson Anders W Jonsson, är att alla större beslut överklagas, och att det är nästan omöjligt att i domstolen bevisa vad kvalitet är.

Annons

Annons

När Ardalan Shekarabi (S) blev civilminister i S-MP-regeringen 2014 fick han ansvaret för offentliga upphandlingar. Han pekade då på de stora problem alla överklaganden orsakar och lovade att skriva om lagen.

Fem år senare har inget hänt. En utredning föreslog dock i fjol sommar bland annat att den som överklagar en upphandling skall få betala en avgift på 7 500 kronor och att den som förlorar ett överprövningsmål i domstolen skall få betala den vinnande partens processkostnader.

Miljöpartiet har inte bestämt sig och Socialdemokraterna är emot.

Skandalen kring Apotekstjänst visar att detta inte är tillräckligt. Lagen om offentlig upphandling måste skrivas om så att det i praktiken, och inte bara i teorin, går att ta hänsyn till kvalitet och inte bara till pris. Sex av riksdagens partier, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, vill också detta. Miljöpartiet har inte bestämt sig och Socialdemokraterna är emot. Lena Micko, som nyligen ersatte Ardalan Shekarabi som civilminister, tycker att dagens lag räcker.

Alla som har drabbats av inställda operationer i de fem regionerna håller inte med henne. Därför måste de sex partier som vill skärpa lagen tvinga regeringen att agera. Och det snabbt. Det har redan dröjt alldeles för länge, trots de löften Ardalan Shekarabi gav när han blev minister.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan