Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Ett lokalt tiggeriförbud löser inga problem

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Debattören varnar för att införa lokala tiggeriförbud. Foto: Stian Lysberg Solum/TT

Annons

Symbolpolitik har varit Sverigedemokraternas grundpelare sedan partiet grundades. Sverigedemokraterna sägs vilja något, men arbetar för något helt annat. I Sverige debatterar sverigedemokrater för minskad invandring samtidigt som deras Europaparlamentariker motarbetar ett gemensamt europeiskt kvotflyktingsystem som skulle minska migrationen till Sverige avsevärt.

Samma parti framställer sig som det nya arbetarpartiet samtidigt som de vill avskaffa våra regionala skyddsombud som ständigt arbetar för förbättrad arbetsmiljö för Sveriges arbetare. Sverigedemokraterna är inte trovärdiga och kommer aldrig att bli det.

Det är därför inte konstigt att Sverigedemokraterna även i Södertälje vill införa ett lokalt tiggeriförbud utan att det finns nationella riktlinjer för det. Det är ännu ett exempel på deras symbolpolitik som inte löser några problem alls. Moderaterna och Realistpartiet går på deras bluff.

Annons

Annons

Det stämmer att en del av tiggeriet på Sveriges gator och torg är kopplad till organiserad brottslighet där människor utnyttjas och själva inte kontrollerar sina liv. Av alla tiggare är det också många som inte har någon koppling till någon form av brottslighet. De söker sig från arbetslöshet, fattigdom, rasism och utsatthet i bland annat EU-länderna Rumänien och Bulgarien till det rika Sverige som i deras ögon skulle kunna förbättra deras levnadsvillkor.

I Sverige ska ingen behöva tigga, tiggeri är ett kvitto på ett misslyckande. Många hamnar mellan stolarna när lagstiftningen är otillräcklig och myndighetsansvaret otydligt. Detta behöver åtgärdas. Ett rikt land som Sverige måste kunna erbjuda alla sina invånare en human och respektfull levnadsstandard.

Ett lokalt tiggeriförbud skulle tvinga polisen att omprioritera resurserna. Det ger sämre förutsättningar för att bekämpa droghandel, våld och annan kriminalitet

Sverige har däremot inget ansvar för EU-migranter. Den fria rörligheten ger EU-medborgare rätt att vistas i Sverige i tre månader. Därefter behövs andra åtgärder för att få stanna kvar. Meningen med den fria rörligheten har aldrig varit att ge bättre förutsättningar för tiggeri och kommer således aldrig bli det.

Ett lokalt tiggeriförbud skulle tvinga polisen att omprioritera resurserna. Det ger sämre förutsättningar för att bekämpa droghandel, våld och annan kriminalitet i Södertälje. Troligen ser Genetabor mycket hellre insatser mot bilbränder, droghandel och sprängningar. Jag vågar tro att polisen i Södertälje, en redan hårt belastad enhet, har samma prioritet.

Annons

Annons

Det påstådda problemet skulle inte lösas med ett lokalt tiggeriförbud, som i grunden handlar om att människor vistas i Sverige illegalt. Sverigedemokraterna kanske inte har förstått att det som sker inom kommunens gränser påverkar andra kommuner precis som när SD-ledda Sölvesborg bryter mot lagen och tror att flyktingarna försvinner från kartan bara för att de nekas inträde till Sölvesborg.

Tiggeri får inte normaliseras, det är inget annat än ett samhällsmisslyckande.

Om ett tiggeriförbud blir aktuellt ger det önskad effekt endast om det sker på nationell nivå. Vi behöver nationella riktlinjer och lagar, i väntan på att EU tar tag i problemet.

Det är i dag mycket svårt för polisen att kontrollera uppehållsrätten. Kontrollen av vistelsetider försvåras i och med att man inte viseras eller har stämplar i passet med mera. Polisen och andra berörda myndigheter behöver därför ges mer resurser och bättre verktyg så att lagen kan följas. Tiggeri får inte normaliseras, det är inget annat än ett samhällsmisslyckande.

Högre press måste också sättas på Rumänien och Bulgarien, som får tiotals miljarder kronor av EU för att bekämpa fattigdom. Korruptionen är hög och endast en liten del når de fattiga. Det behöver ändras, de behöver ta ansvar för sina medborgare, vilket Sverige i EU-sammanhang är tydliga med.

Sarkis Khatchadourian

ordförande SSU Södertälje

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan