Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Dags att åtgärda tiggeriet på våra gator

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Skribenten vill se nationella regler för tiggeri.

Bild: Arkivbild

Annons

Tiggeri löser ingen fattigdom. Människan blir inte självständig genom att stå på knä med en pappersmugg på våra trottoarer. Det har inga positiva effekter vare sig för den enskilda tiggaren eller för samhället.

Det gör ont att se dessa tiggare, som i ur och skur sitter nedhukade med utsträckta händer och ber om en slant. Det minner om forna tiders fattighus i vårt eget land. Allmosor från överheten kunde ibland hjälpa för stunden.

Ingen man eller kvinna ska livnära sig på att tigga. De ska i stället uppmuntras till utbildning för att göra sig anställningsbara. Det förbättrar individens livssituation, men så även staten och folkets gemensamma standard.

Tiggeri som företeelse på våra gator och torg bör omvärderas.

Annons

Tiggarna är i huvudsak rumänska eller bulgariska medborgare. Sverige har inget ansvar för dessa personer. Ansvaret för dem finns hos EU-medlemmarna Rumänien respektive Bulgarien. Vid godkännande av EU-medlemskapet har de dessutom granskats vad gäller status för ländernas ekonomi och sociala standard för sina medborgare. Sverige kan inte, och ska inte, ansvara för välfärden för andra länders medborgare.

Annons

I samband med den stora flyktingströmmen 2015 stängde många Balkanländer sina gränser. I den regionen byggde till exempel Bulgarien stängsel för flyktingar, som ville norrut. Bulgarien var motvilligt att ta emot flyktingar, precis som vi i Sverige i dag för en debatt om bulgariska medborgare som sitter och tigger utanför våra matbutiker. De östeuropeiska länderna är fortfarande ovilliga att medverka till ett gemensamt och solidariskt flyktingmottagande inom EU.

De utsatta människorna riskerar att utnyttjas av brottssyndikat och hamna i svartarbete och prostitution.

När människor kommer hit samt lever i misär i husvagnar eller andra miserabla boplatser, utan möjlighet till egen försörjning, skapas negativa omständigheter. Olagliga bosättningar etableras och medför sanitära och sociala problem. De utsatta människorna riskerar att utnyttjas av brottssyndikat och hamna i svartarbete och prostitution. I dessa riskabla miljöer finns också barn. Parallellsamhällen har vuxit fram.

Den fria rörligheten är en grundprincip som garanteras inom EU. En EU-medborgare har rätt att vistas i Sverige i upp till tre månader utan andra villkor än att personen ska ha giltigt pass eller nationellt id-kort. För att vistas i mer än tre månader krävs ett uppehållstillstånd i någon form.

Annons

Annons

Att fortsätta tillåta tiggeri möjliggör för Rumänien och Bulgarien att slingra sig ur det ansvar de borde ta för sina medborgare. Detta har bland annat den konsekvensen att vi låter fattigdomen sprida sig runtom i Europa.

Jag ser ingen anledning till att Sverige ska tillåta dessa länders medborgare att tigga på våra gator. Ett tiggeriförbud är på sin plats.

Ett nationellt regelverk för tiggeri bör övervägas. Det duger inte med kommunala bestämmelser. Då kan lätt företeelsen flytta från kommun till kommun. Beslutet bör formuleras och beslutas på nationell nivå.

Arnold Andersson

socialdemokrat i Södertälje

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan