Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Vidarkliniken läggs ner

Debatt
Debatt: Vår perverterade tidsanda och dess tre pelare

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vidar rehab, tidigare Vidarkliniken, har lagts ned.

Bild: Mathias Jonsson

Annons

Den som har observerat senaste tidens händelser i Järna har säkert chockats av Vidarklinikens nedläggning och stoppet för antroposofisk medicin. Konsekvensen av dessa beslut är att även Vidar Vårdcentral med över 5 000 nöjda patienter lägger ned.

Anmäl text- och faktafel

Jag skulle vilja kort analysera denna pågående kamp mot komplementär och integrativ medicin och vård i Sverige, kampen som man till och med kan kalla för ett nyateistiskt korståg. Man kan se att denna kraft ligger i en perverterad tidsanda och har sin grund i tre olika utgångspunkter på tre olika nivåer.

Annons

Annons

Den första nivån är filosofisk-vetenskaplig, och har sin utgångspunkt i en materialistisk och mekanistisk kunskapsteori och människosyn. Enligt denna människosyn är människan i princip bara en biokemisk massa, en komplicerad sak eller maskin, vilket resulterar även i en mycket snäv och endimensionell tolkning av vetenskap.

Den andra nivån är social och politisk och innefattar övertygelsen om att vetenskap (och i synnerhet naturvetenskap med sina mätbara metoder) är det enda sanna kunskapsverktyget, vilket förklarar varför medborgarnas egna upplevelser eller åsikter är helt sekundära i debatten. Det är en totalitär världsuppfattning som antingen exkluderar moral från samhällsdebatten eller ger vetenskapen makt att bestämma vad som är moraliskt rätt eller fel.

Den tredje nivån gäller uppfattning av demokrati och innebär att demokratin misstolkas som de valda politikernas absoluta makt att bestämma över hela samhället. Detta är i grund och botten en auktoritär tendens som går att observera i många så kallade liberala demokratier i dag. Därför går det bra att strunta i vad tusentals patienter hos till exempel Vidar rehab och Vidar vårdcentral själva tycker om sin ”patientsäkerhet” utan att känna att man agerar odemokratiskt.

Läs även Tomas Karlsson: Fyrkantigheten segrade – patienterna förlorar

Annons

Jag tror nog att för de flesta bärare av dessa tre övertygelser är de en sanning, för flera även religion, som de känner sig kallade att kämpa för. De måste kämpa därför att deras paradigm kan inte hantera pluralitet. Den är hotande och framkallar rädsla. Och sedan finns det de som har ett mer uttänkt mål – en ultimat makt som ger en ultimat överlägsenhet.

Annons

De tre pelarna av denna kraft eller paradigm representerar ett endimensionellt tänkande som visar sig i samhället genom ökande administration och kontroll, pedanteri, fokus på mätbarhet och kvantifiering, tidsbrist och arbetslinjen. Detta endimensionella tänkande är vår tids sjukdom, en ultimat källa till den spridande psykiska ohälsan.

Människan är i grunden fri. Och därför måste staten lita på att vi kan hitta de rätta besluten inom oss själva.

Och det är också där dess högsta irrationalitet ligger: Att vi har skapat ett system som tar kontrollen över oss själva i stället och därmed själ även vår mänsklighet, ”dehumaniserar” oss. Detta system vill slopa vår riktiga valfrihet genom att få oss att se bara de begränsade val som det erbjuder oss genom att exempelvis diskreditera de andra.

I augusti kom beskedet att Vidar vårdcentral i Järna ska läggas ned. Konkursförvaltaren har hållit verksamheten igång i ytterligare några veckor, men nu i september stänger mottagningen för gott.

Bild: Olivia Eklund

Det är viktigt att vara bildad, informerad och att ha kunskap. Men människor i dag behöver inte längre präster, vetenskapsmän eller politiker som hela tiden ska tala om för en vad som är rätt eller fel och vad man ska göra. Mänskligheten har blivit myndig nu och har också egna omätbara erfarenheter att lita på. Människan är i grunden fri. Och därför måste staten lita på att vi kan hitta de rätta besluten inom oss själva.

Det är bara då vi kan skapa ett fungerande demokratiskt samhälle för det 21:a århundradet.

Vitek Ronovsky

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy