Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Konsthallen borde använda pengarna till något mer givande

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

”De Geer borde i mitt tyckte uppmanas begränsa sin släktfejd till den egna familjen”, skriver Tommy Hansson (SD).

Bild: Elias Zazi

Annons

Friherre Carl Johan De Geer, tillhörig den adliga ätten De Geer af Finspång, är en svensk konstnär och filmregissör som genom åren svarat för minnesvärda verk som TV-serien ”Tårtan” och dokumentären ”Mormor, Hitler och jag”.

Som en röd tråd genom De Geers hela produktion går en till synes djupt känd avsky och ett dåligt samvete gentemot sin egen överklassbakgrund – han är son till diplomaten Louis De Geer och ättling till Sveriges förste statsminister med samma namn. Detta ledde till att Carl Johan De Geer på 1960-talet anslöt sig till vad som kan kallas den svenska underground-vänstern. Han var bland annat medarbetare i den skabrösa tidskriften Puss och producerade en omtalad målning av en brinnande svensk flagga, vilken man uppmanades skända.

Annons

Carl Johan De Geer, som är född i Montreal i Kanada 1938, är just nu aktuell i Södertälje konsthall med utställningen ”Släkten och slavarna”, som man kan se ända fram till den 8 september. Utställningen synes vara ännu ett uttryck för De Geers problematiska inställning till de egna anorna.

Annons

Över konsthallens spatiösa yta finns fyra-fem bilder utspridda jämte en trasig stol och några monitorer, där konstnären föreläser om hur hemska han anser att hans förfäder varit med kolonialism, slavhandel och rasism på sitt samvete.

Utställningens pièce de résistance är en gammal släktfåtölj med en liten gubbe placerad i sätet.

Konsthallen med dess välavlönade chef Joanna Sandell borde i mitt tycke ha kunnat använda våra skattepengar till något avsevärt mer givande.

Med all respekt för den ärrade ”proggaren” Carl Johan De Geers mångfasetterade konstnärskap kan jag inte undgå reflektionen, att det som nu ställs ut i Södertälje konsthall inte känns särskilt angeläget. Varken De Geers släkthat eller temat svensk så kallad kolonialism är ju precis några nyheter. De Geer borde i mitt tyckte uppmanas begränsa sin släktfejd till den egna familjen.

Konsthallen med dess välavlönade chef Joanna Sandell borde i mitt tycke ha kunnat använda våra skattepengar till något avsevärt mer givande. Frågan är om kommunen i längden har råd med detta slöseri med ekonomiska resurser samtidigt som exempelvis skola, vård, omsorg och vägunderhåll är kraftigt eftersatta.

Anmäl text- och faktafel

Tommy Hansson (SD), ledamot i Södertäljes kultur- och fritidsnämnd

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan