Annons

Annons

Annons

ledare centerpartistisk

Evelyn Schreiber
Ledare: Varför tjatas det om porrfilter?

Text

Detta är en opinionstext.LT:s ledarsida är fristående, men delar Centerpartiets värderingar.

Porrfilter i skolan. Arrangerad bild.

Bild: Tobias Svensson

Annons

Debattören Myra Åhbeck Öhrman tröttnade på alla Almedalens paneldebatter om porr, arrangerade av diverse feministiska organisationer, som hon ansåg saknade vetenskaplig grund, och drog ihop en egen.

Bland de medverkande fanns namnkunniga personer inom såväl vetenskapen och pedagogiken som juridiken och spelindustrin.

Och vad är deras samlade bedömning av porrfilter i skolor och förskolor? I bästa fall verkningslöst, i värsta fall rent kontraproduktivt.

Annons

Annons

Katarina Stensson, civilingenjör och vice ordförande för Piratpartiet, poängterar att filtreringen ofta sker efter sökord eller bildigenkänning, men att algoritmerna – städarna – är dåliga på att göra balanserade bedömningar.

I Storbritannien där man är i färd med att införa ett nationellt porrfilter bedömer algoritmerna bland annat antalet hudpixlar i bilderna. En del avklädda pornografiska bilder ryker, men det gör även bikinibilderna från solsemestern.

Enligt Elza Dunkels, som forskat kring barn och internet i 20 år, klarar filtren bara av att städa bort ett par, ynka procent av materialet som anses olämpligt.

Dessutom har innehållsfiltren visat sig vara oroväckande effektiva på att blockera hbtq-material.

När filtreringen sker efter sökord så ryker även informationsmaterial från myndigheter och organisationer som sysslar med sexualupplysning – den typ av information som ska lära eleverna om sex, relationer, samtycke – och porr.

När skolor blockerat allt med sökord ”bröst” i har de även gjort det omöjligt för elever att söka efter information om bröstcancer.

Var drar vi gränsen för vad som ska vara tillåtet i vårt samhälle och i vår kultur?

Vilket kommersiellt IT-företag ska särskilja mellan Fifty shades of grey och ett BDSM-klipp på Pornhub? Det hela kokar ner till moraliserande tolkningar och värderingar.

Annons

Flera studier visar att lärare på skolor som inför innehållsfilter ofta invaggas i en falsk trygghet.

Annons

När porr skuld- och skambeläggs med förbud upplever barn att de inte har någonstans att vända sig om, eller när, de stöter på något som de behöver prata med en vuxen om.

Tekniska symbollösningar skyddar bevisligen inte någon. Så varför tjatar vi fortfarande om dessa porrfilter?

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan