Annons

Annons

Annons

Insändare
Kulturskymning i Södertälje?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Debattören lyfter frågan om scenkonsten i Södertälje och tar upp såväl den nu nedlagda Sagateatern som Oktoberteatern.

Bild: Arkivbild

Annons

Under lång tid har det varit insändare och debattinlägg angående Oktoberteatern i första hand. På sätt och vis kan jag förstå kritiken. Större krav borde ställas på antal föreställningar med mera. Det är å ena sidan en ansenlig kostnad för kommunen och andra. Å andra sidan bör en stad av Södertäljes storlek ha råd med en professionell teater.

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Jag kan också fullt ut förstå Södertälje teateramatörers reaktioner. Att bli av med den lokal man haft under lång tid, skapar frustration och oro. Sedan att bli lovad ny lokal, först annexet på Orionkullen, sedan en bra lokal på Holmfastvägen, sedan ingenting.

Det tråkiga i den här historien är att jag upplever att det blir en kamp mellan olika scenkonstutövare. I stället för att rikta in sig på politiker och tjänstemän. Det är ju de/vi som kan påverka situationen.

Kommunen borde få fram en lokal som är lämplig, både för repetitioner, någonstans att ha dekorer, material och för föreställningar.

Nu ska en scenkonstutredning tillsättas. Tyvärr anser jag att tidsramen är alltför vid. Troligen kommer utredningen att ta ett par år. Bra dock att den tillsätts. Men vad händer med STA och andra utövare under tiden? Ska en ”generation” blivande aktörer förloras?

Kommunen borde få fram en lokal som är lämplig, både för repetitioner, någonstans att ha dekorer, material och för föreställningar. Det har förekommit, och förekommer, i andra sammanhang att man hyrt lokaler och subventionerat dem till hyresgäster. Inom bland annat kulturområdet.

Kanske Sagateatern igen? Ja, den måste renoveras och åtgärdas, men om viljan finns går det att lösa. Det finns även andra lokaler som borde vara tänkbara.

Både STA och Oktoberteatern är viktiga pusselbitar i Södertäljes kulturliv. Och så klart alla andra kulturutövare. Vare sig det handlar om teater, musik eller annat.

Lasse Jansson (V)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan