Annons

Annons

Annons

Debatt
I Sveriges radio måste allas verkligheter höras

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Skribenterna lovar att fler röster ska få tala i Sveriges radios mikriofoner.

Annons

En trovärdig, granskande och tillgänglig nyhetsrapportering från och om hela landet har kanske aldrig varit viktigare. Sveriges radio och andra medier har ett nödvändigt samlande uppdrag i en digital värld där allt fler väljer innehåll och samtal som stämmer överens med de egna åsikterna.

Anmäl text- och faktafel

Under året kommer riksdagen att ta beslut om ett nytt sändningstillstånd och den budget som ska gälla för Sveriges Radio från den 1 januari 2020. Tillståndet kommer att ta avstamp i den public service-utredning som med stor politisk enighet konstaterat att public service är ”en demokratisk kollektiv nyttighet som gynnar alla medborgare”.

Annons

Det är ett uppdrag som Sveriges Radio tar på största allvar. I dag lyssnar över sju miljoner varje vecka på våra sändningar linjärt samtidigt som de som lyssnar i efterhand, och på våra poddar, blir allt fler.

Annons

Enligt en färsk publikundersökning ökade lyssnarnas förtroende för Sveriges Radio under förra året. Dessutom upplevde publiken att vi i vårt utbud blivit bättre på att spegla hela landet.

Det visar att vi är på rätt väg. Ett väl fungerande Sveriges radio bygger ju på det goda samtalet – men också på att allas röster får höras i våra kanaler. Under 2018 arbetade vi hårt för att bli ännu bättre på att spegla hela Sverige genom att fler ämnesval och fler perspektiv hördes i våra riksprogram. Vi utgick från lyssnarnas viktigaste frågor i valbevakningen och lokala berättelser hördes oftare i vårt nationella morgonprogram. Vi genomförde fler livesändningar utanför radiohusen, lyfte lokala nyheter i appen SR play och vi inledde en satsning på tidsbegränsade lokala popup-redaktioner ute i landet.

P4 Stockholm gör nu också en satsning på fler reportrar utanför Stockholm och dessutom sänds från hösten ett specifikt morgonprogram från Södertälje

P4 Stockholm, som är en av 25 lokala P4-kanaler som tillsammans utgår från 50 platser i landet, är regelbundet på plats i länet för att diskutera viktiga frågor. Exempel på frågor som tagits upp är skärgårdens överlevnad, de dödliga skjutningarna och ungas möjlighet att få jobb.

Annons

P4 Stockholm gör nu också en satsning på fler reportrar utanför Stockholm och dessutom sänds från hösten ett specifikt morgonprogram från Södertälje. Stockholm som län är mångfacetterat och består av människor med skilda livsvillkor. Vi ska helt enkelt bli bättre på att bevaka hela länet.

Annons

Public service-utredningen föreslår ett utökat lokalt uppdrag. Det är något som vi gärna tar oss an förutsatt att de ekonomiska förutsättningarna finns. Sida vid sida med lokaltidningar över hela landet, där Sveriges Radio fokuserar på ljudinnehåll, bidrar vi till en mediemångfald där fler röster kommer till tals och fler granskar makten. Det gagnar demokratin.

Cilla Benkö

vd Sveriges Radio

Björn Löfdahl

programdirektör

Lena Tideström-Sagström

tillförordnad kanalchef P4 Stockholm

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan