Annons

Annons

Annons

ledare centerpartistisk

Patrik Oksanen
Oksanen: Spela inte sänka skepp, Andersson

Text

Detta är en opinionstext.LT:s ledarsida är fristående, men delar Centerpartiets värderingar.

Det här är en ledartext av Patrik Oksanen som skriver om försvar och säkerhet för flera att MittMedias liberala och centerpartistiska tidningar. Oksanen är politisk redaktör Hudiksvalls Tidning (C) och tf politisk redaktör Östersunds-Posten. Bilderna i bakgrunden är hämtad från TT och Wikipedia av "Actam".

Annons

"Bertil åtta"

"Träff, sänkt"

De flesta av oss har nog suttit med rutpapper och penna. Klurat, gissat och skjutit bom på bom, innan den efterlängtade träffen kommit. Spela sänka skepp finns numera i alla upptänkliga former, som fysiska spel att köpa i butik och som appar för mobil och surfplatta.

En som borde hållas borta från det här spelet just nu är finansminister Magdalena Andersson (S). För hårdraget är det just vad finansdepartementet håller på med. Signalerna från Försvarsberedningen är oroande.

Soldater ur 203:e Amfibieskyttekompaniet övar med sina stridsbåtar i Stockholms skärgård, båtar som behöver förnyas och bli fler. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Skamnivån 1,5 procent av BNP som socialdemokrater och moderater pratat om som nivån 2025 under hösten är nu bortblåst. I stället har Magdalena Andersson dragit i bromsen. Socialdemokraterna svävar på målet och vill att pengarna ska tas senare efter försvarsberedningen. Oron växer för att det är marinen som får ta smällen. Armén och Flygvapnet tycks klara sig bättre.

Annons

Minst en fördubbling behövs.

Annons

Signalerna från marinen kom först med marinchefen Jens Nykvist. Före påsk upprepade ÖB Micael Bydén budskapet: "minst en fördubbling behövs". Det i sig är redan en kompromissad och nedförhandlad ambition. Paketerad för att vara tuggningsbar för politiken.

En tredubbling vore en rimligare ambition. I intervjun i SvD pekar ÖB på att för att få ett fungerande försvar behövs en balans mellan försvarsgrenarna. Börjar försvarsgrenarna ställas mot varandra konstaterar Bydén att han inte kommer att kunna lösa de uppgifter som han "uppfattar att Försvarsmakten har". Det är på förvaltningssvenska ett övertydligt budskap.

Kustkorvett av Visbyklass. Foto: Fredrik Sandberg / TT /

Sjöstridskrafterna räcker i dag för att hålla Göteborgs hamn öppet, men då tömmer vi hela östkusten. Det innebär att Gotland lämnas åt sitt öde, vi kan inte vid en kris stänga av Ålands hav och göra Bottniska viken till ett svenskt-finländskt innanhav, vi kan inte hjälpa Finland med konvojtjänst och vi kan inte eskortera amerikanska trupper till Sverige, Finland eller Baltikum.

Det rimliga vore att Finansdepartementet och Magdalena Andersson lämnar besked om vad som ska prioriteras bort, eller rättare sagt vilken av alla uppgifter ska fullföljas. Resten blir ju per automatik lämnat som övergivet.

Enligt vad ledarsidan förstått handlar gapet 2025. mellan Magdalena Andersson och den lägsta skamnivån på 1,5 procent av BNP som försvarsutskottets vice ordförande Niklas Karlsson och ordförande Beatrice Ask (M) pratat om, i storleksordningen 10-15 miljarder kronor.

Annons

Det motsvarar ungefär kostnaderna för Finlands flottilj 2020-projekt, det vill säga byggandet av fyra nya korvetter. Per år 2025 och framåt.

Annons

På Muskövarvet sker service av marinens olika fartyg. Fotograf: Peter Nilsson

För marinen så brådskar det med nybeställningar. Inte bara att förmågan är alldeles för liten i dag, äldre fartyg faller för åldersstrecket och måste ersättas. Enligt Kungliga Örlogsmannasällskapets skrift "En marin för Sverige" behövs "samtliga minröjningsfartyg, stödfartyg, två korvetter, två ubåtar, två patrullfartyg, amfibiebataljonens båtar och ubåtsräddningsfartyget" bytas ut inom 10 år. Normaltid mellan beslut om operativt bruk är upp till tolv år. Det är helt uppenbart att vi inte har tid att göra saker på samma sätt som vi brukar, det måste gå snabbare. Och besluten måste tas nu.

Det är också något att ta in i de strategiska övervägandena av vad en svensk marin har för utmaningar i framtiden.

De här investeringarna handlar bara om att byta ut, inte öka. Samtidigt har Sverige ett 50-tal hamnar, långa kuster och många öar. Dessutom har Sverige genom sina internationella åtaganden i EU-fördraget och vår ensidiga solidaritetsdeklaration sagt att vi även skulle bistå Danmark med Grönland, Island och Norge med Svalbard i händelse av krig. Det är också något att ta in i de strategiska övervägandena av vad en svensk marin har för utmaningar i framtiden.

Annons

Låt inte Magdalena Andersson (S) spela sänka skepp Stefan Löfven! Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Efter många år av underlåtenhet har svenskt försvar stora behov. Mycket krävs för att göra saker här och nu, samtidigt måste också investeringar göras för framtidens innovationer. Nivån 1,5 procent 2025 är i sig alldeles för låg. Omvärlden ökar sin förmåga kraftfullt. Tittar vi på Norden väntas det nordiska snittet, när vi räknat bort Sverige, landa 2023 på minst 1,7 procent av BNP.

Annons

Som lägst nordiskt snitt är för övrigt Centerpartiets löfte. Det beskedet i Annie Lööfs jultal 2016 var banbrytande i svensk försvarspolitik. Det satte en automatisk konsekvens för Sverige utifrån vad andra länder gör. När löftet gavs var det nordiska snittet 1,3 procent. Sverige ligger i dag på en procent, men med förstärkningarna i budgeten kommande år kryper vi oss uppåt. Det går alldeles för långsamt.

Det skulle också ta Alliansen gamla vallöfte om 2 procent av BNP till 2028 inom räckhåll.

Centerpartiet behöver få med övriga Allianspartier på en ambition som motsvarar det nordiska snittet 2025, det innebär minst 1,7 procent. Det skulle också ta Alliansen gamla vallöfte om 2 procent av BNP till 2028 inom räckhåll.

Ett sådant besked skulle ge utrymme att snabba på beställningarna för marinen.

Finansminister Magdalena Andersson (S) behöver låtas förstå att om Socialdemokraterna vill få igenom en budget 2022 med C och L så handlar det för försvaret om ett rejält trappsteg mot en nivå som ligger betydligt högre än vad Andersson vill se.

Det här borde statsminister Stefan Löfven (S) kunna sluta upp bakom, inte för att han vill sitta kvar utan för att det är rätt sak att göra i det säkerhetspolitiska läge som råder i världen. Det läge som finansministern inte tycks märka av.

Och ska Magdalena Andersson spela sänka skepp, så får hon inte lyckas.

"Ceasar två"

"Bom!"

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan