Europas högerpopulister är styva i korken inför Europaparlamentsvalet i slutet av maj. Såväl profetior som opinionsmätningar gör gällande att dessa partier kommer att nå framgång i valet och får fler parlamentariker.
Exakt vilket inflytande dessa partier sedan får på europeisk politik är dock mer osäkert. Det hänger på hur de lyckas samordna sig.
Historien har visat att partier som röstats in i Europaparlamentet med migration som sin viktigaste fråga – och där den bärande idén är att vara fientligt inställd mot utlänningar – har haft svårt att liera sig med partier från andra länder. I dagens EU-politik finns därför dessa partier samlade i tre olika partigrupper (ECR, ENF och EFDD).
Annons
Annons

Högerpopulismens nya axel samlades i Milano. Från vänster, Sannfinländarnas Olli Kotro, Alternativ för Tysklands Jörg Meuthen, Legas Matteo Salvini och Dansk folkepartis Anders Vistisen. Foto: Luca Bruno/AP Photo
Och i veckan tog italienska Legas partiledare Matteo Salvini initiativ till att bilda en helt ny partigrupp för dessa nationalistiska högerpopulister. Om den blir en enande kraft eller ännu en splittrande återstår att se. Sannfinländarna, Dansk folkeparti och Alternativ för Tyskland gillar Salvinis idé. Sverigedemokraterna har tackat nej.
Det intressanta med högerpopulismens medvind är hur den även har mobiliserat ett motstånd – politiker som inte söker lä utan är beredda att stå upp i blåsten.
För europeisk socialdemokrati är detta motstånd viktigt i Europaparlamentsvalet. Detsamma gäller i ännu högra grad Europas liberaler.
Parallellt med att Salvinis styrkor samlades i Milano lanserade Centerpartiet sin Europaparlamentsvalkampanj. Tidsaspekten är den enda som är parallell – Centerpartiet är fast beslutet att vara en aktiv del i Salvinis raka motsats.
På en av partiets valaffischer återfinns partiledaren Annie Lööf (C) med budskapet ”Vår kamp mot högerpopulismen behövs i Europa – medmänsklighet för Europa framåt”.
Att Centerpartiet står stadigt i sina värderingar har ett solitt stöd bland väljarna.
Annons
Igenkänningsfaktorn är hög. Precis som under höstens riksdagsval och den efterföljande turbulenta regeringsbildningen, när Centerpartiets rakryggade hållning mot SD retade upp moderater och kristdemokrater här hemma, är partiet redo att ta en ideologisk strid. Att stå upp för de liberala värderingar – öppenhet, tolerans, jämställdhet och demokrati – som byggt Europa efter andra världskriget, ett bygge som fortsatt efter kalla kriget.
Annons
Att Centerpartiet står stadigt i sina värderingar har ett solitt stöd bland väljarna. C har inte alls tagit stryk i opinionen efter fyrpartiöverenskommelsen med regeringspartierna.
Det är då naturligt, givet strömningarna i Europa och här hemma, att C fortsatt vill vara den tydligaste liberala rösten i Sverige.
I den valanalys som partiet gjorde efter Europaparlamentsvalet för fem år sedan konstaterades att partiet lyckades växa i hela landet, men främst i storstadsregionerna. Och att de prioriterade frågorna som man drev i valrörelsen – djurskydd och antibiotika i maten – också var väljarnas viktigaste frågor. Om partiet prickar rätt även i år återstår att se – klimat- och livsmedelsfrågor är, vid sidan av värderingsfrågan, centrala även i årets kampanj.