Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Vidarkliniken läggs ner

Debatt
Hälsa är mer än att testa läkemedelseffekter

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Medicinskåp på Vidarkliniken i Järna. Foto: Tomas Oneborg/TT

Annons

Pontus Böckmans inlägg (LT, 1 april) visar på en total okunskap om den forskning som är gjord, när det gäller behandlingsresultat på Vidarkliniken. Flera studier – helt enligt dagens standard och med hög akademisk kvalitet – är gjorda med både svenska och internationella universitet inblandade. Samtliga är publicerade i välrenommerade vetenskapliga tidskrifter. Resultaten för Vidarklinikens patienter är genomgående bättre än i kontrollgrupperna med patienter med samma diagnoser, som parallellt fått skolmedicinsk vård.

Annons

Annons

Anmäl text- och faktafel

Det allra bästa är att våra patienter också uppvisat långfristig hälsa, vilket torde vara det ultimata målet för sjukvården.

I dubbelblindtester undersöker man effekten av enskilda läkemedelssubstanser. Det är bra. Hälsa är dock mer än det. Behandlingarna som prövats i dessa studier är alltså verksamma, även om de inte bara handlar om att ge piller, utan även – och inte minst – om att stärka hälsofaktorer hos patienten.

En bra etisk regel är också att uttala sig om det man kan.

Det Pontus Bäckman inte verkar ha kunskap om är det väl kända att cirka hälften av den skolmedicinska vården saknar det man kallar vetenskaplig evidens, men med omdömesgilla och kunniga läkare och andra professioner, ges trots detta en god vård som patienterna kan lita på. Det du möter i den offentliga vården är det som kallas evidensbaserad medicin, där man tar tillvara det vetenskapliga underlaget som finns, men där också professionens erfarenhet och patientens önskemål vägs in i de medicinska besluten.

En bra etisk regel är också att uttala sig om det man kan. Pontus Böckman är civilekonom och kan förstås ha sina åsikter, men kan knappast anses vara kompetent i medicinsk forskning. Då är det väl mest tro det handlar om?

Ursula Flatters

läkare, styrelseledamot i stiftelsen Vidarkliniken

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy