Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Kan inte hålla masken längre – prioritera den levande amatörteatern

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Södertälje kommun har inte lyckats finna ett nytt hem för amatörteatern i Södertälje.

Bild: TT

Annons

Södertälje teateramatörer har funnits i Södertälje i snart 60 år. STA har under den tiden utvecklats till att bli en förening för alla och med en särdeles bred verksamhet.

Anmäl text- och faktafel

I början var STA en liten teaterintresserad grupp unga, som repeterade i vardagsrummet hos varandra. I dag består föreningen av 13 teatergrupper, fristående från varandra i olika åldrar och nivåer. Verksamheten består främst av sceniskt skapande. Grupperna repeterar pjäser, vi ”minglar” på Torekällberget i olika miljöer, vi arrangerar teaterfestivaler, fristående kurser i röst, improvisation, författarskap, teaterläger för sommarlediga barn med mera. STA har blivit en stor del av Södertäljes kulturliv.

Annons

Annons

Att STA har kunnat växa både i storlek men också ha en sådan bred verksamhet är för att förutsättningarna funnits för just detta. STA har alltid haft ett bra samarbete med kommunen, näringslivet och andra organisationer. En starkt bidragande orsak till varför STA är en så stabil förening har varit Sagateatern.

Kerstin Alverholt, Maud Uhlin, Maj-Britt Ahlin, Henrik Qviström och Lars Ahlin från Södertälje teateramatörer gör de sista förberedelserna, som att sätta upp skylten, inför det att den gamla Sagabiografen ska bli teaterlokal. Bilden är tagen i augusti 1983. Sagateatern öppnade i september samma år.

Bild: Arkivbild

Den egna scenen som vi hade från 1983. Det var en plattform för eget skapande i en riktig teatermiljö. En plats där vi själva kunde jobba i egen takt efter våra egna förutsättningar. Sagateatern blev navet i vår förening och en tillgång för andra som kunde nyttja densamma.

2016 blev vi uppsagda efter 33 år och således scenlösa. Kommunen lovade då att hjälpa oss med att hitta en ny scen. STA började direkt med att själva leta nya spelplatser. Vi dammsög kommunen på passande lokaler.

STA gjorde tillsammans med Kultur och Fritidskontoret en förstudie av Annexet på Orionkullen med ambition att konstruera om den till en ny teater med två scener. Telge fastigheter blev involverade och det ritades förslag.

Sedan blev det tyst.

Tills vi fick beskedet att inget händer förrän kanalbygget och fastigheten som byggs framför Flickskolan är klar. Det kan ju ta tid.

Då föreslog Telge fastigheter en tillfällig lokal på Holmfastvägen i Brolunda. Något som vi var positiva till. En stor lokal som lätt rymde spellokal, loger, förråd med mera. Vi har det senaste året haft cirka 15 möten för att förverkliga detta men nu verkar det ha avstannat helt.

Annons

Nu är vi inne på tredje året utan egen scen. Det tär på både medlemmar och verksamheten.

Annons

Andra verksamheter verkar gå före. Det blev tyst om den platsen med.

Nu är vi inne på tredje året utan egen scen. Det tär på både medlemmar och verksamheten. Kultur- och fritidskontoret har den senaste tiden ganska många stora beslut och bollar i luften och nu känns det som amatörteatern i Södertälje får stå tillbaka helt.

Sagateatern var Teateramatörernas hem i 33 år. Sedan 2016 står STA utan egen scen. Foto: Anna Viljosson

Varför är egen scen så viktigt för STA? Varför kan vi inte spela på exempelvis Oktoberteatern eller Spinnrocken? STA kan ge teaterföreställningar vart som helst. Men två viktiga faktorer gör det lite speciellt. Dels är vi 13 grupper som ska samlas med olika behov och förutsättningar, dels är det en del av verksamheten att skapa på plats och det kräver just en plats att vara på.

Amatörteater är inte bara att spela upp teater. Det är hela processen kring skapandet som är viktig. Vi bygger scenografi, vi sätter ljus, vi utforskar konstnärliga uttryck i lugn och ro. Allt detta går förlorat när man är tvungen att hyra lokalen endast för speltillfället.

I praktiken behöver man inga idrottsarenor heller egentligen. Det finns gott om öppna ytor att utöva sport på. Stora torget är tomt stora delar av dygnet, Dalparkens gräsmatta är bra, Scanias parkering kan nyttjas utanför kontorstid… Om det bara handlar om att lira. Visst låter det knasigt, men resonemanget tycks vara rådande på kulturområdet. Och vem kan frodas under såna förutsättningar?

Annons

Nu vill kommunen se över scenerna i Södertälje. En ny scen vid Maren är en idé. Att fler ska få tillgång till Castorscenen är en annan. Detta kommer inte att lösa STA:s behov om man nu vill att STA även i fortsättningen ska hålla en så pass hög nivå på verksamheten som vi haft. Då är en egen scen nödvändig. För amatörkulturen i Södertälje.

Om kommunen vill ha en levande amatörteater för alla måste man prioritera detta snarast. Teater för alla – alla för teater.

Hans Qviström

ordförande Södertälje teateramatörer, STA

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan