Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Vidarkliniken läggs ner

Debatt
VoF ägnar sig åt tro och desinformation

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vidarkliniken i Järna. Foto: Stina Lagerkvist

Annons

Ja visst, vetenskap är en metod, inget annat. Jag håller också med Pontus Böckman, som företräder Vetenskap och Folkbildning (VoF) i ett debattinlägg, om att en vetenskaplig hållning handlar om att med hjälp av sunt förnuft och utan förutfattade meningar forska i de mest skiftande ämnen.

Anmäl text- och faktafel

Att vara troende på det ena eller det andra sättet tillhör däremot inte vetenskapen utan religionen. Det blir problem när man blandar in sin tro när man talar om vetenskap. Tron bygger på idéer om verkligheten och kan forma ideologier som vidgar eller begränsar det man kan använda forskningen – det vill säga metoden - på.

Annons

Annons

Flera forskningsstudier som gjorts på Vidarklinikens vårdinriktning visar klart bättre behandlingsresultat än kontrollgrupperna inom landstingsvården när det gäller livskvalitet för patienter med bröstcancer, läkemedelsförskrivning för patienter med svår kronisk smärta och patienter med stressrelaterad ohälsa. Den senare patientgruppen uppvisar dessutom kortare sjukskrivningstider efter vården på Vidarkliniken. Detta visar alltså forskning som är helt och hållet oberoende.

Ett normalt vetenskapligt förhållningssätt vore att man tog till sig detta som något intressant och, ja, helt riktigt att man upprepar studierna för att säkerställa resultaten och öka evidensen.

Men företrädare för VoF verkar inte ”tro” på det. De fortsätter att påstå att behandlingarna är overksamma och att Vidarkliniken inte uppfyller grundläggande krav på beprövad sjukvård eller att det saknas vetenskapliga studier. De hävdar också att Vidarkliniken inte ens har försökt att uppvisa sina behandlingsresultat genom forskningsstudier.

Det är oinformerad ideologi som företrädare för VoF ägnat sig åt för att man faktiskt inte ”tror” på fakta. Företrädare för VoF drar sig inte heller för att låta professorer som till exempel Dan Larhammar, molekylärbiolog, uttala sig om medicinska ämnen som han de facto inte behärskar – det är oetiskt maktmissbruk. Eller vad ska man säga om att som jag tillhöra skaran av personer som fått pris som ”årets folkförvillare” av VoF? Tack och lov fick jag samma år ett annat pris för mina insatser för folkhälsan.

Annons

VoF har inte bara kritiserat Vidarkliniken – konstruktiv kritik är välkommen och kan bidra till utveckling – utan gång på gång kommit med trosföreställningar och oriktiga påståenden om klinikens vårdinriktning i media. Det gäller till exempel antroposofiska läkemedel. VoF beskyller dem utan bevis för att vara overksamma, men de är i själva verket välbeprövade och internationella studier visar att de är säkra.

Annons

Jag tror knappast att man kan ställa högre krav på omsorg och god sjukvård än de som funnits på Vidarkliniken

Viktigt att veta är att ”evidence-based-medicine” bygger på vetenskap, professionens kliniska kompetens och patientpreferens enligt dess upphovsman David Sackett. Klinisk verklighet och vad som fungerar där inkluderar alltså patientens val och professionens bedömningar, inte bara vetenskapliga studier. Men VoF applicerar ständigt begreppet för vetenskaplig evidens på klinisk evidens. Det är helt enkelt vilseledande och ovetenskapligt. VoF beskyller oss också för vaccinationsmotstånd, som vi inte alls företräder.

Jag tror knappast att man kan ställa högre krav på omsorg och god sjukvård än de som funnits på Vidarkliniken, där konventionell sjukvård kompletterats med en ypperlig omvårdnad och välbeprövade och helt säkra terapier. Den senaste revisionen gjordes av den namnkunnige Jesper Persson för Region Skåne och han fann att Vidarkliniken i alla punkter uppfyllde kraven på beprövad sjukvård samt att den utgör ett värdefullt komplement till den etablerade vården.

Annons

Där har alltså Pontus Böckström också fel. På Vidarkliniken är vi stolta över det vi kunnat göra för våra patienter, för sjukvårdens många tusen studiebesökare och för forskning och utbildning som vi bidragit med. Vi beklagar att vi måste lägga ned slutenvården av ekonomiska skäl - en följd av VoF:s ideologiska opinionsbildande bland politiker och tjänstemän.

Sveriges makthavare borde ha gett mer resurser till forskning utifrån de enastående resultaten, men har tyvärr fallit offer för ideologer med professorstitlar.

Vi väntar på möjligheter att ta nya initiativ!

Ursula Flatters

läkare, styrelseledamot i Stiftelsen Vidarkliniken

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy