Att Socialdemokraterna inte har mycket av egen politik att komma med framgick med full tydlighet av partiets upptaktsmöte inför Europaparlamentsvalet i Upplands Väsby för en månad sedan. Det framgår mer än väl också av socialdemokraten Arnold Anderssons inlägg om samma val.
I Anderssons inlägg finns således inte en tillstymmelse till en självständig, socialdemokratisk politik inför valet till Europaparlamentet den 26 maj. I stället läggs allt krut på skräckpropaganda mot det Andersson kallar ”oönskade” – det vill säga av honom själv och S-partiet oönskade – krafter bland vilka, föga oväntat, Sverigedemokraterna återfinns.
Annons
Annons
Andersson skjuter in sig på mediesituationen i länder som Danmark, Polen och Ungern och gör gällande att de ”oönskade” krafterna strävar efter att begränsa mediernas frihet och oberoende. Det är en sanning med betydande modifikation.
Det enda exempel avseende SD:s påstådda mediefientlighet Arnold Andersson (S) har att anföra gäller ett uttalande från SD-ledaren Jimmie Åkesson om att radiokanalen P3 borde läggas ned. Vad Andersson undanhåller läsarna är dock att P3 hade haft ett gentemot Åkesson grovt kränkande inslag rörande hans person maskerat som satir.
Att våra public service-kanaler brister avseende detta ansvar ser vi sverigedemokrater som helt uppenbart.
Sverigedemokraterna anser att public service fyller en viktig funktion i allmänhetens intresse men också att samma public service har ett särskilt ansvar att iaktta saklighet och opartiskhet i programutbud och nyhetsrapportering. Att våra public service-kanaler brister avseende detta ansvar ser vi sverigedemokrater som helt uppenbart.
Detta blir närmast övertydligt när vi ser till Sveriges televisions USA-rapportering, som närmast påminner om en utdragen inkvisition riktad mot Trump-administrationen. Den bristande opartiskheten och sakligheten är stundom även tydlig när det gäller behandlingen av Sverigedemokraterna: efter slutdebatten inför riksdagsvalet 2018 tog SVT exempelvis avstånd från ett uttalande av Jimmie Åkesson. Avståndstagandet fälldes sedan av Granskningsnämnden.
Annons
Annons
Det finns många fler exempel som skulle kunna anföras men vi stoppar där av utrymmesskäl.
Sverigedemokraterna vill se ett mångsidigt medieutbud där public service-institutionerna förvisso spelar en väsentlig roll. Om dessa institutioner sviker sina uppdrag bör åtgärder dock kunna vidtagas. Vi kan därför inte se något fel i att man i Danmark, på Dansk Folkepartis initiativ, skär ner på danska statsmedias skatteintäkter.
Vi håller med Arnold Andersson om att det är viktigt att rösta i valet till Europaparlamentet om cirka två månader. Om emellertid Socialdemokraterna fortsätter med sitt negativa valkampanjande, som består i att förtala och smutskasta partier som vill öka medlemsstaternas självbestämmande och begränsa EU:s överstatliga strävanden, vågar vi nog förutspå att valresultatet inte blir riktigt det som Andersson och andra socialdemokrater tänkt sig.
Något som naturligtvis, som det brukar heta, är S-partiets egen begravning.
Tommy Hansson (SD)
Beata Milewczyk (SD)