Om olyckan skulle vara framme vid Europaparlamentsvalet, kan vi ha en situation där de högernationalistiska partierna vunnit terräng. Oönskade krafter får vind i seglen och kommer då att försöka flytta fram sina positioner. En konsekvens av detta blir att dessa krafter på olika sätt kommer att ge sig på medierna.
Demokratiska grundvärderingar står på spel i EU-valet. En välmående demokrati förutsätter såväl oberoende domstolar som fria medier, inte minst i tider av politisk turbulens.
I en demokrati är journalistikens viktigaste uppgift att granska makten. Journalister granskar politiker – inte tvärtom. Tyvärr så görs försök, på många håll i Europa, att öka den politiska styrningen över rättsskipningen och de oberoende medierna.
Annons
Annons
Den konflikt vi nu ser i Europa, där högerextrema krafter försöker att öka det politiska inflytandet, är en av vår tids allra viktigaste frågor. Det överskuggar det mesta annat i politiken. Låt mig ta några exempel på oroande tendenser.
Vi behöver inte gå längre bort än att titta på Danmark. Där har man en högerregering, som har satt sig i en utpressningssituation gentemot Dansk Folkeparti – Sverigedemokraternas motsvarighet. Dansk Folkeparti har under lång tid bedrivit en kampanj mot dansk public service. Partiet har velat skära ned på Danmarks Radio och styra innehållet.
Förra året bestämde de sig för att på riktigt göra slag i saken och krävde att få igenom sina förslag. Resultatet blev att Danmarks högerledda regering vek ned sig. Vad blev resultatet?
Här i Sverige har vi haft liknande tongångar från just Sverigedemokraterna.
Jo, det blev nedskärningar på Danmarks Radio med 20 procent. 400 journalister ska sägas upp, tre tv-kanaler ska stängas. Lika många radiokanaler ska också stängas. Och de digitala kanalerna ska inte längre få sända utländska filmer.
Här i Sverige har vi haft liknande tongångar från just Sverigedemokraterna. När P3 drev med Jimmie Åkesson (SD) för något år sedan for Jimmie Åkesson ut och sa att man borde lägga ned P3. Det kan vi skratta lite åt, men om SD verkligen hade möjlighet att sätta kraft bakom orden skulle vi nog inte skratta.
Annons
I Europa i dag finns en dragning åt att det är de högerextrema partierna som hotar de demokratiska grundvärderingarna på olika sätt. Vi kan ta Polen och Ungern som exempel, två länder som länge har styrts av högerpartier. Där har det också funnits en strävan att på olika sätt ta kontroll över deras public service. Polen har rasat i pressfrihetsindex, som görs varje år av Reportrar utan gränser.
Annons
Också i Ungern ser vi en ökad kontroll av de fria medierna. Nyhetsförmedlingen där beskrivs som utpräglat regeringslojal. Man har även deltagit i hetskampanjen, som vi sett mot industrimannen George Soros. Vi ser även samma oroande tendenser när det gäller domstolsväsendet - en djupt bekymmersam utveckling.
I slutet av 90-talet hade extremhögern ett dussintal representanter i Europaparlamentet. I dag är de över hundra.
Det är mycket viktigt att rösta i EU-valet. Mörka krafter är på frammarsch. Demokratins principer utmanas.
Arnold Andersson
socialdemokrat i Södertälje