Annons

Annons

Annons

Debatt
P3 är mer än FM-radio

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ledarskribenten Bawar Ismail skrev om Sveriges radio. Foto: Arkivbild

Annons

I en ledare (LT, 11 mars) ifrågasätter skribenten Bawar Ismail P3 baserat på rapporter om lyssning i FM. Men P3 är mer än en traditionell radiokanal. Det stämmer att lyssnandet på FM-delen minskar, men fortfarande lyssnar nästan 900 000 på den linjära kanalen en genomsnittlig dag. Samtidigt är lyssnarbeteendet bland unga under förändring. Alltfler lyssnar digitalt och on-demand och där ökar P3.

Annons

Annons

P3 ligger bland annat bakom Sveriges största podd P3 Dokumentär som varje vecka når ut till nästan en halv miljon lyssnare. De senaste åren har P3 tagit fram flera framgångsrika poddar som landat på topp 20 på Poddindex (branschens gemensamma mätsystem). Creepypodden i P3, P3 Musikdokumentär, P3 Dystopia är kvalitativa och väl genomarbetade format som kommit till genom tydliga visioner, noggrant journalistiskt arbete och fokus mot P3:s unga målgrupp.

Anmäl text- och faktafel

P3 har en viktig roll i att testa och skapa nya format utan att på förhand behöva hänsyn till om det blir en given lyssnarsuccé. Tydligt journalistiskt fokus på den unga målgruppen gör att P3 ständigt lyckas vara nyskapande och ta fram nya kreativa format. Återupplivandet av ljuddrama genom dramasatsningen P3 Serie är ett exempel på detta.

Få nyhetspoddar har en liknande räckvidd i dag, i synnerhet inte någon som riktar sig till en ung publik.

P3 Nyheter har också vid sidan av nyhetsuppdateringar linjärt, nyhetsdokumentärer om aktuella nyhetshändelser som når ut till hundra tusentals unga. Få nyhetspoddar har en liknande räckvidd i dag, i synnerhet inte någon som riktar sig till en ung publik. Utöver det har P3 Nyheter Sveriges största nyhetskonto på Instagram där publiken är med och diskuterar och påverkar innehållet

Annons

Annons

Så visst behövs P3, i olika former, men ungas lyssnarbeteende och teknisk utveckling gör att vi ständigt måste utveckla det vi gör, både digitalt och i FM allt annat hade varit att inte ta den unga publiken på allvar.

Caroline Pouron

kanalansvarig P3

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan